SAD će primiti hiljade sirijskih izbjeglica

Najviše sirijskih izbjeglica nalazi se u Turskoj i u Libanu (EPA)
Najviše sirijskih izbjeglica nalazi se u Turskoj i u Libanu (EPA)

Sjedinjene Američke Države trebale bi primiti između pet i osam hiljada sirijskih izbjeglica sljedeće godine, objavio je glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova, John Kirby.

Washington bi trebao na svoju teritoriju primiti “između hiljadu i dvije hiljade sirijskih izbjeglica ove godine i između 5.000 i 8.000 sljedeće, 2016.”, rekao je Kirby.

SAD se našao na meti kritika zato što nije prihvatio veći broj od procijenjenih četiri miliona izbjeglica koji bježe od rata u Siriji.

Kirby je odgovorio da SAD pomaže izbjeglice finansijski, kao i političkim sredstvima.

‘Politička tranzicija’

“Mi smo zaista posvećeni da pomognemo političku tranziciju u Siriji, da bi ta zemlja postala sigurno okruženje za sirijski narod da se vrati, uključujući i milione izbjeglica koji su našli utočište u Turskoj”, dodao je on.

SAD je donirao četiri milijarde dolara humanitarne pomoći ljudima koji su pogođeni sirijskim nasiljem koje traje od 2011. godine.

Čelnik UNHCR-a Antonio Guterres u julu je kazao da je broj sirijskih izbjeglica premašio četiri miliona, a da većina živi u bijedi i sanja o emigraciji u Evropu nakon što je izgubila svaku nadu o povratku u svoju zemlju razorenu ratom.

Najviše sirijskih izbjeglica nalazi se u Turskoj i u Libanu.

Izvor: Agencije  


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO