Erdogan imenovao Davutoglua za premijera privremene vlade

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je lidera Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ahmeta Davutoglua na poziciju premijera privremene vlade koja će vršiti vlast u zemlji do ponovnih općih izbora.

Erdogan je na današnjem sastanku imenovao dosadašnjeg premijera Turske Davutoglua za šefa privremenog Vijeća ministara i zatražio od njega da formira privremenu vladu, javlja agencija Anadolija.

Prema ustavnim odredbama, turski predsjednik je iskoristio ovlasti o raspisivanju ponovljenih općih izbora u Turskoj, a u tom periodu će vlast obnašati privremena vlada.

Zahtjev HDP-a

Čelnik turske prokurdske opozicione stranke HDP izjavio je u utorak da je njegova stranka spremna da učestvuje u prijelaznoj vladi nacionalnog jedinstva, ali da neće biti iznenađen ako premijer pokuša da oformi vladu bez HDP-a.

Selahattin Demirtas, čelnik Narodne demokratske stranke (HDP), izjavio je kako vjeruje da su svi zastupnici iz njegove stranke podobni za ministarska mjesta u vladi, mimo njenih ostalih čelnika odgovornih za izborne pripreme.

On je, međutim, upozorio na napore da se isključi HDP, javlja agencija Fena.

“Nećemo se ustručavati da koristimo naše ustavno pravo i učestvujemo u vladi”, izjavio je Demirtas novinarima u Ankari, ali je prognozirao političku borbu.

“Ne bismo trebali biti iznenađeni ukoliko oni prekrše Ustav i pokušaju formirati vladu bez HDP-a. Takav pokušaj odbacio bi, međutim, Ustavni sud”, kazao je.

U sastavu privremene vlade, prema Ustavu, trebaju biti sve parlamentarne stranke na osnovu broja osvojenih glasova na prethodnim općim izborima, podsjeća agencija Anadolija.

Političke stranke imaju pravo da odbiju učešće u prijelaznoj vladi, a njihovo mjesto popunjavaju drugi politički subjekti i partije iz parlamenta ili van njega.

Agencija Reuters navodi da su glavna opoziciona Narodna republikanska stranka (CHP) i Nacionalna narodna partija (MHP) već najavile da neće učestvovati u takvoj vladi.

Propali pregovori

Turski predsjednik je 9. jula imenovao Davutoglua za mandatara za sastav 63. turske vlade u njenoj modernoj historiji, međutim njegovi pregovori sa liderima CHP-a i MHP-a nisu rezultirali dogovorom o koaliciji, pa je mandatar Davutoglu pet dana prije isteka roka za formiranje vlade predsjedniku Erdoganu vratio mandat.

Erdogan nije u proteklih nekoliko dana funkciju mandatara za sastav vlade dodijelio liderima drugih partija, pa će Republika Turska prvi put u svojoj modernoj historiji ući u ponovljene opće izbore, a Erdogan će biti prvi predsjednik ove zemlje koji će iskoristiti ustavnu ovlast za raspisivanje ponovljenih izbora.

Novi opći izbori u Turskoj se trebaju održati prve nedjelje nakon 90 dana od zvanične predsjednikove odluke. Međutim, Visoka izborna komisija je već najavila plan prema kojem bi izbori trebali biti održani 60 dana nakon te odluke.

AK Partija je pobijedila na općim izborima održanim 7. juna, osvojivši 258 zastupničkih mjesta u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, ali joj nedostaje 18 zastupnika da bi samostalno formirala vladu.

Drugoplasirana stranka na izborima je bila CHP sa osvojenih 132 mjesta u parlamentu, dok su MHP i HDP izborile po 80 zastupnika.

Pregovori o koalicionoj vladi bili su prvi takvi nakon 16 godina u Turskoj. Posljednju koalicionu vladu u ovoj zemlji formirao je lider Demokratske ljevičarske stranke (DSP) Bulent Ecevit u aprilu 1999. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije