Porošenko: Rusija šalje vojne konvoje

Moskva je opskrbila pobunjenike teškim naoružanjem, kazao je Porošenko (EPA)
Moskva je opskrbila pobunjenike teškim naoružanjem, kazao je Porošenko (EPA)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je u ponedjeljak Rusiju da je poslala “velike vojne konvoje” na proruski separatistički istok, nekoliko sati prije samita u Berlinu sa njemačkim i francuskim kolegama o ukrajinskoj krizi.

“Ove sedmice tri velika vojna konvoja prešla granicu u pravcu Luganska, Donjecka i Debalcevea”, kazao je Porošenko za vrijeme vojne parade u centru Kijeva povodom obilježavanja 24. godišnjice nezavisnosti Ukrajine.

Moskva podržava pobunjenike

“Moskva je opskrbila pobunjenike sa 500 tenkova, 400 artiljerijskih sistema i 950 oklopnih vozila”, kazao je šef ukrajinske države ne navodeći o kojem je razdoblju riječ.

Rusija “još  nije odustala od ideje direktne intervencije ili napada pobunjenika unutar zemlje” uprkos zapadnim sankcijama koje “zadaju težak udarac ruskoj privredi”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Po njemu, 50.000 ruskih vojnika raspoređeno je na granici Ukrajine, a 9.000 ruskih vojnih dužnosnika je među 40.000 muškaraca koji se sukobljavaju sa ukrajinskim snagama na proruskom separatističkom istoku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO