Bitka za Ramadi važan test za iračku Vladu

Iračke snage sigurnosti naišle su na snažan otpor oružane grupe Islamska država Irak i Levant u bici za Ramadi.

Sunitski dobrovoljci i iračka vojska predvode borbene aktivnosti, s tim da u toj bici ne sudjeluju šiitski borci, javlja Zeina Khodr, novinarka Al Jazeere.

Nedavno formirane snage, sastavljene od hiljada iračkih vojnika i sunitskih dobrovoljaca, pokušavaju napredovati na teritoriji koju u Ramadiju trenutno kontrolira ISIL. Mnogi od njih su prošli američku obuku.

U posjeti snagama na ratištu, ministar odbrane Khaled Al Obeidi bio je optimističan. Međutim, stvari na terenu su drugačije.

Deseci pripadnika njegovih snaga ubijeni su u zasjedama u proteklih nekoliko dana, što dodatno usložnjava ionako ozbiljnu situaciju na ratištu.

Utjecajni Hadi al-Ameri

Ova bitka je veoma važna za Vladu Iraka, čije su vojska i policija napustile položaje kada je ISIL ušao u glavni grad provincije Anbar u maju ove godine.

Navodno je zvanični Washington zatražio od premijera Haidara al-Abadija da ne raspoređuje šiitske milicije na sunitskim teritorijama, kako bi se izbjeglo zaoštravanje sektaških napetosti.

Iračke šiitske milicije raspoređene su u Anbaru odmah nakon pada Ramadija. Vlada je zatražila njihov angažman jer vojne snage nisu mogle zaustaviti napredovanje ISIL-a. Međutim, jedan od komandanata ovih snaga Hadi al-Ameri smatra kako ih Vlada sada nastoji zaustaviti.

“Neke zapadne ambasade trebaju korigirati svoje stavove. Nikome nećemo dozvoliti da se petlja u naša unutrašnja pitanja. Za nas je ovo neprihvatljivo”, kazao je on.

Hadi al-Ameri je utjecajna osoba, koja već neko vrijeme ratuje protiv ISIL-a. Njegova brigada Badr najjača je jedinica šiitskih paravojnih snaga. Ameri je član političke partije koja ima značajan broj poslanika u državnom Parlamentu.

“Ameri je prvi čovjek šiitskih paravojnih snaga, a niko, pa ni premijer Abadi, ne može ga marginalizirati. Njegove trupe postale su institucija, a SAD brine njihova snaga, pogotovo nakon što se ISIL porazi. Amerika nastoji ograničiti njihovu snagu i broj vršeći pritisak na Abadija”, ocijenio je politički analitičar Hisham al-Hashemi.

Utjecajne milicije

Međutim, milicije su postale jače od države i njene vojske.

“U šiitskim milicijama ima više od 100.000 vojnika. Vlada im je dala zvanični status i isplaćuje im plate. Od Vladinih snaga su preuzeli mnoge položaje u provincijama Diyala, Salahuddin i u Bagdadu, a nekoliko hiljada pripadnika ovih milicija nalazi se u Anbaru”, javlja Khodr.

Vladine trupe se nalaze nadomak Ramadija, ali Vlada se i dalje oslanja na šiitske paravojne snage u borbama za Falujju, drugo uporište ISIL-a, kao i za osiguravanje ključnih puteva. Očekuju se duge i teške borbe u Anbaru. S druge strane, bit će veoma teško oslabiti paravojne snage, koje su ojačale nakon potpunog sloma Vladinih vojnih snaga.

Izvor: Al Jazeera