Teheran: Ponovo otvorena britanska Ambasada

Phičip Hammond je prvi britanski šef diplomatije u posjeti Iranu od 2003. godine (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond ponovo je, nakon četiri godine, otvorio u nedjelju u Teheranu britansku Ambasadu, što bi mogao biti veliki korak prema okončanju izolacije Irana.

Hammond je proglasio Ambasadu otvorenom i podigao britansku zastavu u vrtu zgrade iz 19. stoljeća, koju su demonstranti opustošili prije četiri godine.

Iran istovremeno otvara svoju ambasadu u Londonu.

Hammond je prvi britanski šef diplomatije u posjeti Iranu od 2003. godine, a stigao je nekoliko sedmica nakon što je Iran sklopio dogovor sa šest svjetskih sila o svom kontroverznom nuklearnom programu.

Poboljšanje odnosa

Hammond je rekao da su nuklearni dogovor i izbor Hassana Rouhanija za predsjednika u junu 2013. godine – koji je obećao bolju saradnju sa zapadnim svijetom – bili ključni za poboljšanje odnosa dvije zemlje.


Zgrada Ambasade je bila zatvorena četiri godine [EPA]

“Ponovno otvaranje Ambasade je ključni korak u poboljšanju bilateralnih odnosa”, rekao je, a prenosi agencija Hina.

Osim nuklearnog programa, “Celika Britanija i Iran trebali bi, također, biti spremni razgovarati o izazovima s kojima se suočavaju obje zemlje, uključivo terorizam, regionalnu stabilnost, širenje grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i Iraku, borbi protiv trgovine drogom i migracijama”.

Uz Hammonda, u Teheran je doputovala i brojna britanska ekonomska delegacija, kako bi razgovarala s iranskim kolegama o budućim trgovinskim mogućnostima.

Izvor: Agencije