Mahmoud Abbas podnio ostavku u PLO-u

Izvršni komitet PLO-o donosi odluke i djeluje u ime Palestinaca na okupiranim teritorijama i dijaspori (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas podnio je ostavku na funkciju vođe Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacija, u nastojanju da potakne na nove izbore u tom tijelu, izjavio je zvaničnik Wassel Abu Yussef.

On je objasnio da se više od polovine članova komiteta, kojih je 18, također povuklo sa položaja i da će se u roku od mjesec dana sastati Palestinsko nacionalno vijeće da izabere novi komitet, prenio je AFP.

“Ostavka predsjednika Izvršnog komiteta i više od polovine članova stvorila je pravni vakuum, zbog čega se traži od Palestinskog nacionalnog vijeća da izabere novi izvršni komitet”, kazao je Abu Yussef.

PNC, ili palestinski Parlament, ima 740 članova, koji žive na palestinskim teritorijama ili u dijaspori.

To tijelo nije održalo sjednicu gotovo 20 godina.

Izvršni komitet PLO-o najviše je tijelo koje donosi odluke i djeluje u ime Palestinaca na okupiranim teritorijama i dijaspori, naročito u mirovnom procesu s Izraelom.

Privremeno tijelo

Abbas nije podnio ostavku na mjesto predsjednika Palestinske samouprave, tijela koje je uspostavljeno u junu 1994. godine, na osnovu Sporazuma iz Osla, koji su prethodne godine potpisali PLO i Izrael.

Palestinske samouprava je uspostavljena kao privremeno tijelo uprave, koje je trebalo funkcionirati tokom prelaznog petogodišnjeg perioda i upravljati pitanjima palestinske unutrašnje sigurnosti, uprave i civilnih poslova u područjima samouprave.

Činili su je izabrani predsjedavajući (predsjednik), imenovana vlada (kabinet) te Palestinsko zakonodavno vijeće.

Od januara 2013. godine, međutim, Palestinska samouprava se u zvaničnim dokumentima prozvala državom Palestinom, slijedom glasanja u Ujedinjenim narodima, kojim je Palestini izglasan status države nečlanice UN-a u statusu posmatrača.

Palestinska samouprava je zadužena za pregovaranje o pitanjima koja se tiču trajnog statusa u smislu konačne nagodbe s Izraelom.

Izvor: Al Jazeera i agencije