Gladuju stanovnici u predgrađima Damaska

Humanitarne agencije navode kako im je onemogućeno da u Al-Tal, predgrađe Damaska, odvezu humanitarnu pomoć. Snage sirijskog režima zatvorile su sve ulaze u Al-Tal i ne dopuštaju ulazak hrane i lijekova.

Hrana se u Al-Tal ne dostavlja, tako da se djeca ovog grada sama snalaze za obrok. Pretražuju otpatke na cesti kako bi našli nešto da pojedu.

Abu Ahmed je s djecom ovamo pobjegao iz Haraste, obližnjeg grada koji je, također, pod opsadom.

“Tamo su na nas iz aviona bacali rakete. Imam četvero djece i sva su prestrašena. Kad su se borbe približile mojoj kući, odlučio sam da pobjegnemo u Al-Tal”, rekao je Abu Ahmed.

Hiljade ljudi su se sklonile u ovaj grad nadajući se da će biti sigurni i da će imati hranu, međutim, nisu našli nijedno.

Potpuna opsada

Od početka rata u Siriji, sirijska vojska grad Al-Tal drži pod opsadom. Početkom Arapskog proljeća stanovnici su izašli na mirne proteste protiv vlade Bashara al-Assada. U tom trenutku njihov grad nije bio srušen. Nisu mogli niti zamisliti da će njihovo stradanje potrajati više od četiri godine. Imali su neometanu opskrbu strujom i vodom. Sada je njihov grad u potpunoj opsadi, tako da im ni humanitarne organizacije poput Crvenog polumjeseca ne mogu dostaviti pomoć.

“Svi ulazi u grad su zatvoreni. Ne možemo dostaviti osnovno, hranu i lijekove. Situacija se pogoršava zbog nestašice osnovnih životnih namirnica”, rekao je Abu Abdullah, humanitarni radnik.

Bolnice se zatvaraju jer nema dovoljno lijekova i medicinske opreme. Ulazi u grad su zatvoreni, tako da stanovnici Al-Tala gladuju.

Izvor: Al Jazeera