Peru ruši avione koji krijumčare drogu

Zakonom je avijaciji dopušteno srušiti letjelicu za koju je dokazano ili postoji razumna sumnja o umiješanosti u krijumčarenje droge (AFP)

Peruanski parlament usvojio je u četvrtak jednoglasno zakon kojim se dopušta avijaciji da presretne i sruši letjelice korištene za krijumčarenje droge.

Zakon još mora potpisati predsjednik Ollanta Humala u roku od najviše 15 dana, prenosi Hina.

Ta je strategija borbe protiv krijumčarenja droge uvedena i primijenjena u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama ‘90-ih godina prošlog stoljeća, ali je prekinuta 2001, kada je peruanski borbeni avion greškom srušio mali avion u kojem su se nalazili američki misionari, pri čemu su dvije osobe poginule.

Zakonska dozvola

Zakonom je peruanskoj avijaciji dopušteno “srušiti letjelicu za koju je dokazano ili postoji razumna sumnja o umiješanosti u krijumčarenje droge”.

Dopuštenje da se otvori paljba dat će se kad se sumnjivu letjelicu proglasi neprijateljskom, te u slučaju da ne poštuje upute aviona presretača peruanske vojske.

Peru bilježi svake godine između 600 i 1000 ilegalnih letova letjelica krijumčara droge, od kojih 90 posto iz pravca Bolivije.

Peru od maja raspolaže radarom američke proizvodnje, postavljenom u Puerto Maldonadu na jugoistoku zemlje, koji omogućuje otkrivanje ilegalnih letova u obimu od 450 kilometara.

Izvor: Agencije