Oružani napad u brzom vozu u Francuskoj

Thalys je objavio na Twitteru da su putnici na sigurnom i da je situacija pod kontrolom (AP)

Naoružani muškarac ranio je u petak tri osobe, od kojih dvije teško, u pucnjavi u brzom vozu Thalys između Amsterdama i Pariza.

Jedan je muškarac je uhapšen kada se voz zaustavio na stanici Arras u sjevernoj Francuskoj, javlja Reuters.

Ova agencija također prenosi izjavu glasnogovornika francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova da motivi napada još nisu poznati.

Thalys je objavio na Twitteru da su putnici na sigurnom i da je situacija pod kontrolom. Voz je zaustavljen i sve hitne službe su stigle na mjesto događaja.

Agencija France Presse javlja da su putnici savladali naoružanog muškarca.

Rano govoriti o motivima

Glasnogovornik Francuske državne željeznice (SNCF) rekao je da je muškarac posjedovao hladno i vatreno oružje. Po njegovim riječima, dvije osobe su teško ranjene, a jedna lakše, navodi AFP.

„Muškarac je otvorio vatru u vozu Thalys između Amsterdama i Pariza i jedna osoba je jako teško povrijeđena“, rekao je glasnogovornik ministarstva Pierre Henry Brandet za BFM-TV.

„Govoriti o motivu terorizma za sada bi bilo preuranjeno“, kazao je, no britanski Guardian javlja kako su tužitelji saopćili da je jedinica policije za borbu protiv terorizma preuzela istragu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske otputovao je na mjesto napada.

Francuska je u visokoj pripravnosti otkako je u napadima u januaru ove godine ubijeno 17 ljudi u Parizu i u okolini francuske prijestolnice.

Izvor: Agencije