Novi izbori u Turskoj 1. novembra

Davutoglu je pozvao CHP i MHP u privremenu vladu (AFP)

U Turskoj će 1. novembra biti održani ponovni izbori, potvrdio je danas predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan će početkom naredne sedmice zatražiti od premijera Ahmeta Davutoglua da formira privremenu vladu jedinstva.

Davugtolu je 18. augusta zvanično vratio predsjedniku mandat za formiranje nove vlade, nakon neuspjelih pregovora AK Partije i opozicije. 

Erdogan je izjavio da će za 45 dana ponovo razgovarati s predsjednikom Velike skupštine Turske i nakon tog sastanka, kako je rekao, “Turska će kao država ići na nove izbore”.

Istakao je i to kako će Turska učiniti sve kako bi zaštitila svoje građane od terorizma.

“Kao i do sada, država će za blagostanje i sigurnost svojih građana ispuniti svoje obaveze i dužnosti. Snage sigurnosti, Oružane snage Turske i druge sigurnosne agencije, svi zajedno ćemo odlučno učiniti što je potrebno. U vezi s time ne možemo praviti ustupke”, rekao je Erdogan.

Privremena vlada

Ranije je Davutoglu zjavio je kako “upućuje posljednji poziv” Republikanskoj narodnoj stranci (CHP), te Nacionalnoj narodnoj partiji (MHP) da se pridruže naporima za formiranje privremene vlade koja će zemlju uvesti u izbore.

“Do 23. augusta, kada je rok, pustite nas da radimo svoj posao koji se tiče odluka vlade u vezi s prijevremenim izborima u zemlji bez potrebe za predsjedničkim dekretom”, kazao je Davutoglu na konferenciji za medije u Ankari, prenosi Anadolija.

Dodao je kako je “spreman sjesti za stol u skladu sa agendom, mjestom i vremenom koje odgovara liderima dviju partija”.

Predsjednik Turske je 9. jula obavezao premijera da formira vladu, dajući mu rok od 45 dana, što ističe u nedjelju. 

AK partija je počela razgovore sa CHP-om 13. jula, a nakon mjesec dana pregovora saopćeno je kako razgovori nisu urodili plodom.

Davutoglu je potom pregovarao sa MHP-om, gdje, također, nije postignut kompromis.

Turska, članica NATO-a, nije bila suočena s takvom političkom nestabilnošću još od krhkih koalicijskih vlada devedesetih godina.

Do nove političke krize dolazi u vrijeme kada je Turska preuzela važnu ulogu u američkoj kampanji protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i dok traje okršaj s kurdskim borcima na njenoj teritoriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije