Meimarakisu mandat za formiranje grčke vlade

Nakon što je grčki premijer Alexis Tsipras podnio ostavku, grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos dao je zadatak osnivanja vlade lideru opozicione Nove demokratske partije (ND) Evangelosu Meimarakisu.

Meimarakis je u zgradi Predsjedništva i službeno preuzeo mandat za formiranje vlade.

Meimarakis je u saopćenju novinarima istakao da je ovo nije rutinski posao i da će on u toku tri dana u potpunosti iskoristiti ovlasti koje ima.

On je istakao kako prijevremeni izbori u ovoj fazi neće biti od koristi Grčkoj i da oni trebaju biti posljednja alternativa.

Meimarakis je rekao da je koalicija saTsiprasovom strankom, Syrizom moguća, ali je dodao i da druge mogućnosti neće biti isključene.

Prema grčkom Ustavu, ukoliko se podnese ostavka vlade u toku 12 mjeseci nakon izbora, predsjednik države mandat formiranja Vlade daje stranci koja je po broju dobivenih glasova na posljednjim izborima bila odmah iza pobjedničke partije.

Tada se onome ko je dobio zadatak formiranja nove vlade, daju tri dana za pokušaj formiranja vlade.

Prema tome, ukoliko Meimarakis ne uspije formirati vladu, grčki predsjedik mandat za formiranje vlade dat će radikalnoj desničarksoj partiji Zlatna zora (Hrisi Avgi).

Međutim, ukoliko lideri ove političke stranke kažu da ne mogu formirati vladu, i da su primorani na prijevremene izbore, predsjednik ih morati raspisati.

Poruka Njemačke

U međuvremenu, Njemačka je pozvala Grčku da nastavi sa ispunjavanjem obećanja koje je ova zemlja dala u okviru međunarodnog paketa pomoći.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert izjavio je da bez obzira na to što je Grčka donijela odluku o prijevremenim izborima, od nje se očekuje ispunjenje obećanja u vezi sa reformama koje je ranije dala.

Pomoćnik glasnogovornika Ministarstva finansija Njemačke Jurg Weissgerber također je poručio da se od Grčke očekuje ispunjavanje njenih obećanja do jeseni.

Prema njegovim riječima, u slučaju da Grčka u svojim obavezama bude kasnila, narednih mjeseci bi moglo doći i do kašnjenja međunarodnog paketa pomoći za ovu zemlju.

Radikalno krilo Syrize osniva novu stranku

Ranije u petak je objavljeno da su se radikalno lijevi pobunjenici iz stranke Syriza  otcijepili i odlučili formirati novu stranku, u kojoj je i 25 dosadašnjih zastupnika Syrize.

Nova stranka zvat će se “Narodno jedinstvo” i vodit će je bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis, vođa radikalno lijeve frakcije u Syrizi, koja je odbila poziv premijera Tsiprasa da podupre u parlamentu treći program pomoći.

Sa 25 zastupnika stranka će biti treći najveći blok u grčkom parlamentu, koji broji 300 zastupnika, prenosi Hina.

Grčki premijer u četvrtak je dao ostavku, nadajući se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima za bolji dogovor o spašavanju svoje prezadužene zemlje, ali je morao popustiti.

Tsipras je predao svoju ostavku predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu i zamolio da se odredi najraniji mogući datum za nove izbore.

Vladini dužnosnici su rekli kako je cilj održati izbore 20. septembra, dok Tsipras nastoji suzbiti pobunu u svojoj ljevičarskoj stranci Syrizi i osigurati potporu javnosti za program finansijske pomoći koji je on dogovorio, treći za Grčku od 2010. godine. 

Izvor: Al Jazeera i agencije