Kim Jong-un naredio borbenu pripravnost

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un naredio je svojim jedinicama na granici da budu spremne za borbu, prenosi u petak službena sjevernokorejska agencija, pošto je Južna Koreja ispalila u četvrtak desetak granata na sjevernokorejski teritorij.

“Kim Jong-un je naredio vrhovnom zapovjedniku Korejske narodne vojske da od petka u 10:00 sati po srednjoevropskom vremenu (17:00 sati po lokalnom) mješovite jedinice na granici budu u stanju pripravnosti kako bi bile potpuno spremne za borbu i izvođenje iznenadnih operacija”, javlja KCNA, prenosi AFP.

Sjeverna Koreja je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tražila sazivanje hitne sjednice na kojoj će raspravljati o zajedničkim američko-južnokorejskim vojnim vježbama, izvijestilo je u četvrtak sjevernokorejsko izaslanstvo.

Stalni predstavnik Sjeverne Koreje u UN-u Ja Song-nam tražio je to u pismu koje je u srijedu poslao Vijeću, dan prije oružanog izgreda na granici u kojemu su sudjelovali Pjongjang i Seul, prenosi Hina.

“Bude li Vijeće sigurnosti zanemarilo pravedan zahtjev Demokratske Narodne Republike Koreje da razgovara o zajedničkoj američkoj vojnoj vježbi, to će značiti da odustaje od svoje prve zadaće očuvanja mira i sigurnosti u svijetu, te da postaje političko oruđe”, napisao je ambasador Ja Song Nam.

Zabrinutost zbog napetosti

Odgovarajući na upit o razmjeni vatre na granici, glasnogovornica UN-a Eri Kaneko rekla je da Ujedinjeni narodi “s velikom zabrinutošću prate događaje”.

I Sjedinjene Američke Države, koje u Južnoj Koreji imaju otprilike 28.500 svojih vojnika, rekle su kako su zabrinute i da pažljivo prate situaciju.

“Takve provokacije povećavaju napetosti i pozivamo Pjongjang da se suzdrži od postupaka i izjava koje prijete regionalnom miru i sigurnosti”, istakla je glasnogovornica američkog State Departmenta Katina Adams, prenosi .

Napetost između dvije Koreje porasla je početkom augusta, kada su u eksploziji protupješadijskih mina u demilitariziranoj zoni na granici ranjena dvojica južnokorejskih vojnika. Seul je optužio Sjevernu Koreju za postavljanje mina, što je Pjongjang odbacio.

Oružani izgred na granici u četvrtak dogodio se dok traju zajednički godišnji manevri SAD-a i Južne Koreje.

Izvor: Al Jazeera i agencije