ISIL uništio samostan u Homsu

Nakon što su preuzeli kontrolu nad Qaryatainom, borci ISIL-a su zarobili 230 ljudi (AP)

Borci grupe Islamska država Irak i Levant uništili su samostan u centralnoj sirijskoj pokrajini Homs, saopćili su posmatrači.

ISIL je ranije u augustu zauzeo strateški važan Homs.

Borci ISIL-a su također prebacili nekoliko desetaka kršćana, zarobljenih tokom ofanzive, na lokaciju nedaleko od svog uporišta u sjeveroistočnoj Siriji, kazao je jedan posmatrač.

ISIL je koristio buldožere kako bi uništilo samostan Saint Eliane u gradu Qaryatainu, koji su osvojili početkom augusta, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, javio je Reuters.

Razorena i crkva

Jedan svećenik rekao je u petak, pod uvjetom da ostane neimenovan iz straha od osvete, da su borci ISIL-a razorili i Katoličku asirsku crkvu unutar samostana koja datira iz prvih stoljeća kršćanstva, javio je britanski list The Guardian.

Vladini borbeni avioni gađali su to područje dvije sedmice nakon što je ISIL zauzeo taj grad, rekao je posmatrač.

Qaryatain se nalazi nedaleko od ceste koja povezuje drevni rimski grad Palmiru s planinama Qalamoun duž granice s Libanom.

Nakon što su preuzeli kontrolu nad Qaryatainom, borci su zarobili 230 ljudi, među kojima desetke kršćanskih porodica.

Od 230 zarobljenih, 48 je oslobođeno, a 110 je prebačeno u pokrajinu Raqqu čija je istoimena prijestolnica uporište ISIL-a u Siriji.

Kršćani će morati izabrati hoće li preći na islam ili platiti tzv. porez za nemuslimane, rekao je posmatrač pozivajući se na informirane izvore.

Nije poznata sudbina preostalih 70 ljudi, među kojima 45 žena i 19 djece, zarobljenih nakon osvajanja Qaryataina.

Neki od njih bili su na popisu onih koje traže borci ISIL-a, izjavio je posmatrač.

Izvor: Agencije