MSF spasio više od 11.000 izbjeglica na moru

Ljekari bez granica pozivaju Europsku uniju da ponovno pokrene operaciju sličnu Mare Nostrumu (AP)

Međunarodna humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) saopćila je danas kako je spasila 11.456 izbjeglica na Sredozemnom moru od početka maja.

Ova organizacija, koja ima tri spasilačka broda kod obala Libije, pozvala je, također, Europsku uniju da poveća finansiranje Grčke i Italije kako bi pomogla tim dvjema državama da se izbore sa prilivom izbjeglica.

Izbjeglice u ove dvije države često su smještene u „užasnim uslovima“, rekla je direktorica operacija na Sredozemnom moru Paula Farias za agenciju AFP.

Ova humanitarna organizacija, poznata po svojim projektima u ratom razorenim državama, počela je obavljati spasilačke patrole 3. maja brodom kojim upravlja zajedno sa jednom privatnom organizacijom sa Malte.

Još dva broda naknadno su dodata spasilačkim operacijama.

„Radimo ovo zato što niko drugi to ne radi, nakon što je operacija Mare Nostrum suspendirana i zamijenjena operacijom Triton, kazala je Farias.

Nova operacija

U oktobru 2013. godine, Italija je pokrenula veliku spasilačku operaciju Mare Nostrum (na latinskom „Naše more“), poslije pogibije gotovo 300 izbjeglica blizu italijanskog otoka Lampedusa.

Naredne godine, operacija je obustavljena, a agencija EU-a Frontex pokrenula je manji projekat Triton, prenosi francuska agencija.

Osim što je mnogo manja od  operacije Mare Nostrum, ova operacija ima veoma drugačiji mandat, „ne spašavanje ljudi, već kontrolu granica“, navela je Farias.

„Zapravo, mi radimo ono što MSF uvijek radi – djeluje u vrijeme humanitarne krize. Ljude koje spašavamo na moru su oni ljudi kojima pomažemo u njihovoj domovini i oni dolaze iz država gdje bjesne ratovi poput Sirije, Jemena i Eritreje.“

Ljekari bez granica pozivaju Europsku uniju da ponovno pokrene operaciju sličnu Mare Nostrumu.

Izvor: Agencije