Kim gradi privatna uzletišta

Kim je sniman kako sjedi u pilotskoj kabini borbenog aviona (EPA)

Za razliku od svoga oca, koji se bojao letenja, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un obožava letjeti, a u posljednje vrijeme gradi niz malih uzletišta za lake avione u blizini svojih palata, pokazuju satelitske snimke.

Radovi na Kimovim privatnim uzletištima počeli su 2014. godine, a neka su završena prošlog mjeseca, prema satelitskim snimkama što ih je objasnio Curtis Melvin s američko-korejskog instituta Univerziteta John Hopkins u Washingtonu.

“Ta su uzletišta smještena u blizini Kimovih porodičnih posjeda, ponekad u sigurnosnoj zoni i uz privatne željezničke stanice kojima se koristio Kim Jong-il”, izjavio je Melvin za.

Otac mladog diktatora, Kim Jong-il, bio je poznat po tome što se bojao letenja i posvuda je putovao u oklopnom vozu, uključujući i državne posjete Kini i Rusiji.

Ljubav prema letenju

Kim Jong-un, međutim, očito voli letjeti, što je i pokazao tokom dosadašnje trogodišnje vladavine tom izoliranom i osiromašenom zemljom.

Državna televizija ga je pokazala kako upravlja avionima, uključujući i malu jednomotornu letjelicu sličnu Cessni, proizvedenu u Sjevernoj Koreji.

Također je sniman kako sjedi u pilotskoj kabini borbenog aviona.

Fotografije snimljene na državnom koncertu u aprilu prošle godine prikazuju Kima kao mladića, odjevenog u malu sjevernokorejsku uniformu ratne avijacije dok salutira. Nakon što je došao na čelo države u 2011., bio je domaćin dva “letačka natjecanja” sjevernokorejskih pilota.

Uz mnogobrojne druge titule, Kim službeno nosi i titulu maršala sjevernokorejske vojske.

Izvor: Agencije