Izraelci protestvovali zbog spaljivanja palestinske bebe

2000 ljudi, uključujući strica beba, učestvovalo je u demonstracijama koje je organizirala grupa Peace Now (EPA)

Hiljade Izraelaca prisustvovalo je protestima protiv zločina iz mržnje dok se roditelji i brat palestinske bebe, koju su navodno spallili jevrejski doseljenici, bore za život u bolnici.

Napad na kuću porodice ubijene 18-mjesečne bebe Ali Saada Dawabsheha na okupiranoj Zapadnoj obali je izazvao zgražavanje međunarodne zajednice jer Izrael ne uspijeva zaustaviti nasilje jevrejskih doseljenika.

Otac djeteta Saad se nalazi u bolnici Soroka na jugu Izraela, gdje se doktori bore za njegov život jer ima opekotine trećeg stepena.

Stanje kritično

Majka bebe Rehma i njen četvorogodišnji brat Ahmed se nalaze u Tel Hashomer bolnici u blizini Tel Aviva.

Članovi porodice su kazali Al Jazeeri da je Rehmino stanje kritično i da se od petka pogoršalo.

Dvije hiljade ljudi, uključujući strica beba, učestvovalo je u demonstracijama koje je organizirala grupa Peace Now (Mir sada).

“Pozivamo vladu  da uradi nešto protiv nasilja doseljenika i da odmah obnovi mirovne pregovore“, kazao je direktor grupe Peace Now Yariv Oppenheimer agenciji AFP.

U gradu Dumi je dvjestotinjak demonstranata zaustavila policija, a ljekari su kazali Al Jazeeri da je na povrijeđene pucano gumenim mecima. 

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopštila je u subotu kako Vladu Izraela drži „u potpunosti odgovornom“ za smrt 18-mjesečne bebe u napadu i paljevini koji se desio na okupiranoj Zapadnoj obali, te da će predati žalbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

Smrt bebe u petak ujutro osudio je cijeli svijet, uključujući izraelske lidere. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu telefonom je nazvao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i kazao mu kako se zajedno moraju boriti protiv „terorizma“.

Abbas je rekao da je naredio svome ministru vanjskih poslova da preda žalbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

„Mi želimo istinsku pravdu, no ja sumnjam da će Izrael to osigurati“, kazao je on nakon napada u Dumi, nedaleko od sjevernog grada Nablusa.

‘Dan bijesa’

Hamasova Vlada u Gazi je također osudila posljednji incident i pozvala na „dan bijesa u odgovor na nemilosrdni cionistički napad u Jerusalemu i ubistvo bebe Alija u Nablusu“.

Američki State Department je također „najžešće“ osudio „okrutni teroristički napad“ i pozvao Izrael da „uhvati ubice“, te pozvao obje strane da „izbjegnu eskalaciju tenzija“.

Prema podacima UN-a, od početka ove godine desilo se najmanje 120 napada izraelskih naseljenika.

Izraelska vojska je izdala saopćenje u kojem se navodi kako pokušavaju locirati osumnjičene za napad u petak.

Osamnaestomjesečna palestinska beba je živa spaljena nakon što su izraelski doseljenici zapalili porodičnu kuću u palestinskom selu Duma, južno od grada Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Al Jazeera