Noćne racije šire strah Zapadnom obalom

BETLEHEM – „Mladi ljudi sada ne spavaju prije jutarnjih poziva na molitvu“, kaže Ayed al-Azza, otac četvero djece u betlehemskom izbjegličkom kampu Aida.

Samo u njegov dom, izraelski vojnici su četiri puta upali po noći.

Noćne racije i upadi su uobičajena taktika širom Zapadne obale, a izvode ih izraelski vojnici pod izlikom sigurnosti i prikupljanja informacija.

No, Palestinci tvrde kako je cilj takvih akcija strašenje, progon i kolektivna kazna za palestinske zajednice koje se opiru izraelskoj okupaciji.

Racije karakteriziraju razni stepeni korištenja sile.

Lom i batine

Probijaju se vrata, odrasli i djeca se bude puškama uperenim u njih, svi se odvode u jednu sobu i ispituju dok maskirani vojnici pretražuju kuće, često uništavajući namještaj i ostavljajući lom iza sebe.

Kada dođe do hapšenja, palestinski pritvorenici su obično svezanih očiju i u lisicama, a ponekad ih vojnici tuku pred njihovim porodicama.

Upadi znaju biti i smrtonosni, a nedavno je to viđeno u slučajevima 18-godišnjeg Mohammeda Abu Latife u izbjegličkom kampu Qalandia u Ramali, te 53-godišnjeh Falaha Hammeda Abu Marije u selu Beit Ummar na jugu Zapadne obale.

Izvor: Al Jazeera