NATO upozorio separatiste u Ukrajini

Alexander Hug traži sigurnije uslove za rad na istoku zemlje (EPA)

NATO je u srijedu upozorio separatiste koje podržava Rusija na istoku Ukrajine da će svaki pokušaj daljnjeg osvajanja ukrajinske teritorije biti neprihvatljiv.

Novi val borbi sve više jača zadnjih sedmica, a u nedjelju je deset ljudi poginulo u bombardiranju Sartane, predgrađa strateške luke Mariupolja, posljednjeg velikog grada na istoku pod nadzorom Kijeva.

“Rusija ima posebnu odgovornost za pronalaženje političkog rješenja”, kazala je u saopćenju glasnogovornica Carmen Romero, podsjetivši na stav NATO-a da se rješenje za ovaj sukob u kojem je u 16 mjeseci poginulo više od 6.800 ljudi, mora pronaći diplomatskim putem.

“Bilo kakav pokušaj separatista koje podržava Rusija da zauzmu još ukrajinske teritorije bio bi neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu”, istakla je glasnogovornica NATO-a nakon sastanka političkog odbora na kojem su učestvovali predstavnici 28 članica Sjevernoatlantskog saveza.

“Saveznici su istaknuli da sve strane moraju smanjiti napetosti i biti suzdržane”, stoji u saopćenju u kojem se dodaje zabrinutost NATO-a zbog nedavne i iznenadne eskalacije nasilja na istoku Ukrajine.

Puna primjena ugovora iz Minska na temelju kojeg je u februaru uspostavljeno krhko primirje, “put je prema miru”, naglasila je glasnogovornica.

Sigurniji uslovi za rad OSCE-a

Romero je ocijenila i da “posmatračima OSCE-a mora se osigurati da bez ograničenja obavljaju svoj posao”.

Zamjenik šefa posmatračke misije OSCE-a u Ukrajini ,Alexander Hug traži sigurnije uslove za rad na istoku zemlje.

Navodi da je rizik raditi i na području koje kontrolira službeni Kijev kao i na onima pod kontrolom pobunjenika. Eskalacija borbi zabrinula je zapadne vlade i Rusiju.

U Minsku je u februaru dogovoren prekid sukoba, međutim, iako je povučeno teško naoružanje i dalje se gine u sporadičnim borbama.

Hug je posjetio Horlivku, koja se nalazi pod kontrolom pobunjenika u trenutku kada se dvije strane optužuju za kršenje primirja.

“Kao što su jutrošnji incidenti pokazali u regionu, sigurnost mora biti pružena svuda i u svakom momentu kako bismo imali neograničen i neometan pristup svemu sa obje strane linije kontakta”, rekao je Alexander Hug.

Ruski šef diplomatije Sergei Lavrov, smatra da bi Njemačka i Francuska trebale izvršiti pritisak na službeni Kijev da provede mirovni plan za istočnu Ukrajinu, postignut prije pola godine u Minsku.

“Očekujemo da 24. augusta, kada se sastanu njemačka kancelarka, francuski i ukrajinski predsjednik,  Njemačka i Francuska, koje su garanti za provođenje sporazuma iz Minska, učine sve kako bi osigurali da se on upotpunosti ispoštuje“, kazao je Lavrov.

Kijev, NATO, EU i Washington optužuju Rusiju da separatistima šalje pomoć u oružju i ljudstvu, što Moskva odlučno poriče.

Izvor: Agencije