IRC: Grčki otok na tački pucanja zbog izbjeglica

Samo prošle sedmice je u Grčku stiglo 20.843 migranta (EPA)

Veliki rast priliva izbjeglica na grčke obale je doveo otok Lezbos do “tačke pucanja”, s obzirom na to da tamo svaki dan stižu čak 2000 ljudi, upozorio je danas Međunarodni komitet spasa (IRC), prenosi Tanjug.

Ta humanitarna organizacija je istakla da tako veliki broj pridošlica opterećuje ionako opterećene strukture podrške izbjeglicama na otoku.

Samo prošle sedmice je 20.843 migranta, od kojih gotovo svi bježe od rata i progona u Siriji, Afganistanu i Iraku, stiglo u Grčku, na čije obale je od početka januara pristiglo blizu 160.000 migranata.

Izbjeglice iz Turske kreću na opasan, a ponekad i smrtonosan put u gumenim čamcima do grčkih otoka, a zatim putuju za Atinu i dalje prema sjeveru Evrope.

Otok pretrpan izbjeglicama i turistima

“Usljed dramatičnog rasta broja izbjeglica koje stižu na Lezbos i manjka mjesta na trajektima prema kopnu, hiljade njih bi mogli ostati ‘zarobljeni’ na tom otoku i dodatno opteretiti tamošnje ograničene sisteme podrške”, navodi se u saopćenju IRC-a.

Na Lezbosu se trenutno nalazi gotovo 6500 izbjeglica, a svi trajekti prema kopnu su rasprodati do sredine sljedeće sedmice, dok istovremeno broj izbjeglica nastavlja rasti u vrijeme dok na otoku borave hiljade turista, ističe Međunarodni komitet spasa.

“Ukoliko se ne osiguraju dodatni trajekti, ukupan broj izbjeglica na Lezbosu, čija uobičajena populacija iznosi blizu 90.000 ljudi, mogao bi porasti za više od 20.000”, upozorio je IRC.

Izvor: Agencije