ISIL optužuje Erdogana da je izdajica

ISIL je optužio Erdogana kako je dozvolio da SAD 'bombardira narod islama' (EPA)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nazvala izdajicom zato što je dozvolio Amerikancima da koriste zračnu bazu za napade protiv te organizacije.

U videoporuci objavljenoj na Twitteru ISIL je pozvao muslimane u Turskoj da podrže tu grupu i da se bore protiv “krstaša, ateista i tirana”, prenosi Tanjug.

Kako je prenijela agencija AP, na snimku se vidi borac ISIL-a, u društvu još dvojice, koji je govorio na turskom jeziku i optužio Erdogana što je dozvolio da Sjedinjene Američke Države “bombardiraju narod islama”.

Agencija Reuters nije mogla doći do potvrde autentičnosti videa, ali je obavještajna grupa SITE, koja prati aktivnosti ISIL-a, opisala video kao poziv turskih boraca ove grupe sunarodnjacima muslimanima na oružje.

Video su već prenijeli brojni turski mediji. Naslov mu je „poruka Turskoj“, a proizvodnju potpisuje „državni ured za medije Raqqa“, što je referenca na de facto glavni grad ISIL-a u Siriji.

„Zajedno, pod komandom Abu Bakra al Bagdadija, osvojimo Istanbul“, zaključuje se u poruci.

Prošle sedmice u tursku zračnu bazu Incirlik je dopremljeno šest borbenih aviona F-16, koji učestvuju u misijama protiv pripadnika grupe ISIL u Siriji.

Dogovor predsjednika

Nakon višemjesečnih pregovora Turska je krajem jula pristala dozvoliti američkoj vojsci da izvodi zračne udare protiv boraca grupe ISIL iz baze NATO-a Incirlik, nedaleko od sirijske granice.

Prema dogovoru koji su postigli predsjednici Barack Obama i Recep Tayyip Erdogan, američke snage će koristiti bazu na istoku Turske za polijetanje aviona i bespilotnih letjelica u borbi protiv ISIL-a.

Upotreba ove baze dio je šireg dogovora SAD-a i Turske o jačanju saradnje u borbi protiv ISIL-a.

Turska je suočena s rastućom nesigurnošću na 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom.

Bombarderske misije koje ciljaju na ISIL do sada su uglavnom kretale iz zemalja Zaljeva.

AP dodaje kako ne može iz nezavisnih izvora potvrditi vjerodostojnost snimka koji, međutim, uveliko “dijele” pristalice ISIL-a preko društvenih mreža.

Izvor: Agencije