Pakistanska djeca žrtve zlostavljača

Nedavni izvještaj o seksualnom zlostavljanju stotina djece u Pakistanu skrenuo je pažnju na hiljade maloljetnika te zemlje koji žive na ulicama i postaju žrtve zlostavljača.

Reporterka Al Jazeere Nicole Johnston posjetila je Lahore, gdje je upoznala neku od te djece.

Dok se noć spušta na Lahore, u parku pored glavne željezničke stanice sve je veća gužva.

Park je pun mladića i dječaka. Svake večeri je isto. Zatim dolaze muškarci koji nude masažu, noseći bočice s uljima.

I djeca koja žive na ulicama nude masaže. U gradu sa hiljadama djece beskućnika, to je jedan od načina da zarade.

Loša reputacija parka

Ali, na taj način neka od njih postaju žrtve seksualnog zlostavljanja. Takozvani “posrednici” nude ih mušterijama.

“Djeca su različite dobi. Počinju sa sedam, osam ili devet godina. Mušterije ih traže. Neke ih zlostavljaju. Djeci ponekad plate, a ponekad ih prevare. To se ovdje stalno dešava. Ovaj dio grada po tome je poznat. Park ima veoma lošu reputaciju”, kaže posrednik s nadimkom Fika.

“Ljudi u parku su nam rekli da se članovi bandi sprijateljuju s djecom koja su pobjegla od kuće, i sa dječacima i sa djevojčicama. Daju im poklone, a zatim ih zlostavljaju. Kasnije ih prodaju, koriste za prostituciju, sve dok ne odrastu. Sve se to dešava oko željezničke stanice”, izvještava Johnston.

To se desilo i Aliju, koji ne želi otkrivati identitet. Danas ima 21 godinu. Na ulici je proveo većinu vremena od sedme godine.

“Bio sam dijete kad se to desilo. Prijatelj me je izdao – zlostavljao me je. Kad su moji roditelji saznali, odrekli su me se. Nisam se želio baviti prostitucijom, ali nemam izbora. Ne želim ovako živjeti, ali nemam drugih opcija”, kaže on.

Kaže da su ulice pakistanskih gradova pune dječaka i djevojčica koje odrasli iskorištavaju.

“Djeca će biti zaštićena ako ih roditelji budu nadgledali. Ako niko ne bude brinuo o njima, lako će postati žrtve zlostavljanja. Život će im biti uništen i završit će u ovom poslu”, dodaje Ali.

Pokušaji zaštite

Neke organizacije pokušavaju zaštititi djecu tako što ih vraćaju roditeljima ili im pružaju sigurno utočište.

Ured za zaštitu djece u Lahoru brine o najmanje 1.000 djece koja su sklonjena sa ulica ili spašena iz porodica u kojima su zlostavljana.     

“O djeci koja su pobjegla i završila na ulicama niko ne brine. Dolazak u naš centar za njih je veliki korak. Nemaju gdje drugo otići. Mi smo ih sklonili sa ulica, omogućili im da se školuju, pružili psihološku, liječničku i druge vrste pomoći. Pokušavamo im omogućiti normalan, zdrav život”, ističe psihologinja Fiqa Hafeez iz Ureda za zaštitu djece.

Pendžab je jedina pakistanska pokrajina s ovakvim centrom. A problem je sve rašireniji.

Osoblje centra je svjesno da je, za svako dijete kojem pomognu, mnogo više njih koja ostaju na ulicama, prepuštena sama sebi.

Izvor: Al Jazeera