Merkel skeptična o izlasku Grčke iz krize

Merkel je naglasila da otplatni periodi Grčkoj mogu biti produženi i kamatne stope izmijenjene (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako ne postoji garancija da će posljednji paket pomoći za Grčku biti uspješan, ali je izrazila nadu da će ta zemlja prebroditi ekonomsku krizu ukoliko se bude pridržavala dogovora sa kreditorima.

Ona je za njemačku televizijsku stanicu ZDF rekla kako Grčka ne može da očekuje otpis dugovanja.

Merkel očekuje i da Međunarodni monetarni fond (MMF) učestvuje u novom paketu pomoći Grčkoj, te se u tom kontekstu poziva na obećanja koje je dala Christine Lagarde.

“MMF je učestvovao u pregovorima i podržava (dogovor s Grčkom)”, rekla je Merkel, dodajući da ne sumnja kako će se ono što je Lagarde obećala i ostvariti.

MMF je tražio da Grčka dobije određeni oblik otpisa dugovanja prije nego što se ta institucija pridruži paketu pomoći za Atinu, što Berlin priželjkuje.

Međutim, Merkel je naglasila da otplatni periodi mogu biti produženi i kamatne stope izmijenjene, ali odbacuje mogućnost otpisa dugovanja.

Bundestag odlučuje u srijedu

Predsjednik Donjeg doma njemačkog parlamenta Norbert Lammert prethodno je najavio da će Bundestag u srijedu, na vanrednoj sjednici, glasati o novom paketu pomoći za Grčku.

Analitičari navode da, iako postoje veoma male sumnje da Bundestag neće podržati paket, glasanje predstavlja test za Merkel jer je 65 poslanika iz njene konzervativne grupe u julu odbilo da podrži pregovore o pomoći Grčkoj.

Postoji mogućnost da i više poslanika ne podrži paket na glasanju u srijedu, posebno što nema garancije da će MMF učestvovati u paketu.

Neki od saradnika Angele Merkel su u proteklim sedmicama govorili da je učešće MMF ključno za dogovor o novoj pomoći Grčkoj.

Ministri finansija eurozone odobrili su prije nekoliko dana treći program pomoći Grčkoj vrijedan 86 milijarda eura.

Trogodišnji program pomoći, treći u posljednjih pet godina, moraju još odobriti nacionalni parlamenti nekih država članica, uključujući njemački Bundestag.

Izvor: Agencije