IAEA: Iran dostavio dokumentaciju

IAEA treba da objavi izvještaj o svojoj istrazi do 15. decembra
IAEA treba da objavi izvještaj o svojoj istrazi do 15. decembra

Iranske vlasti dostavile su dokumentaciju o svojim posljednjim nuklearnim aktivnostima Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), što je bio ključni uvjet za istragu o nuklearnom programu Teherana, u skladu sa sporazumom između Irana i šest svjetskih sila, potvrdila je IAEA.

IAEA je s Iranom u julu potpisala “mapu puta”, koja omogućava istragu o nuklearnom programu, u skladu sa sporazumom.

Agencija navodi da je Iran poštovao ključni rok i jučer dostavio dokumentaciju.

“Iran je dostavio IAEA pisano objašnjenje i odgovarajuću dokumentaciju, kao što je dogovoreno mapom puta, radi razjašnjavanja prošlih i sadašnjih pitanja koja se tiču iranskog nuklearnog programa”, navodi Agencija u saopštenju.

Ovu vijest potvrdio je i portparol iranske Organizacije za atomsku energiju, Behruz Kamalvandi, prenio je AFP.

IAEA treba da objavi izvještaj o svojoj istrazi do 15. decembra.

Sporazum između SAD, Irana i međunarodnih sila ima za cilj obustavu većeg dijela iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a Barak Obama govorio je o međunarodnom sporazumu o ograničavanju iranskog nuklearnog programa i iznio razloge zbog kojih on zaslužuje podršku. Izjavio da se sporazum oslanja na američku tradiciju “snažne, principijelne diplomatije” sa protivnicima, te da će njime biti presječeni svi putevi Iranu za pravljenje nuklearnog oružja. Pozvao je Kongres da odobri nuklearni sporazum […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO