UN: Pregovori na Kipru daju više nade

Eide: Trenutno postoje dva dobra lidera koji mogu sarađivati. Akinci koji je dobio većinu glasova na izborima, jak je vođa. Takav je i Anastasiades (AP)

Savjetnik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o pitanju Kipra Esper Barth Eide, kazao je kako trenutni pregovori o ujedinjavanju Kipra daju mnogo više nade nego prethodni pregovori, javlja agencija Anadolija.

„Vidljiv je određeni napredak u pregovorima o pitanju Kipra. Pregovori se odvijaju pod različitim ekonomskim i drugim uslovima“, kazao je Eide, ističući kako se pregovori odvijaju u okviru mirovne misije Generalnog sekretara UN-a na ovom mediteranskom otoku.

„Na području Kipra vidljive su ozbiljne sigurnosne krize. Istočno Sredozemlje je geopolitički vrlo komplicirano. Sirija je trenutno zahvaćena zastrašujućim ratom. U isto vrijeme, južni dio Kipra i Grčka prolaze kroz veliku ekonomsku krizu“, dodao je.

Eide je istakao kako su ljudi na Kipru svjesni da je za ekonomiju oba dijela otoka bolje ujedinjenje i da će im ono pomoći da se odupru geopolitičkim krizama, ali i mogu pretpostaviti kakve će finasijske probleme donijeti nerješavanje problema. On je dodao i da je ljudima na oba dijela Kipra dosta neizvjesnosti i nerješavanja njihovih problema.

Eide je primijetio i trud lidera sjevernog, turskog dijela Kipra Mustafe Akincija i Nicosa Anastasiadesa, predsjednika Republike Kipar, da zajedno rade na rješavanju problema.

„Trenutno postoje dva dobra lidera koji mogu sarađivati. Akinci koji je dobio većinu glasova na izborima, jak je vođa. Takav je i Anastasiades. Obojica mogu promijeniti tok pregovora, ukoliko budu međusobno sarađivali. Naši pregovori su trajali cijelo ljeto. Pregovarali smo o pozitivnim političkim rješenjima, ekonomiji i ulozi EU u rješavanju problema Kipra“, istakao je zvaničnik UN-a.

Dobar i brz plan

Istakao je kako još uvijek ima mnogo toga na čemu treba raditi. On smatra da je ovo najbolja šansa koja se nudi u posljednjih nekoliko godina, te kako su oba lidera toga svjesna.

Eide je istakao kako je 2004. godine, grčki dio Kipra odbio plan Kofi Annana o šestomjesečnom produljenju UN-ovih misija na Kipru, ali da se od tada mnogo toga promijenilo i da je predložen novi plan prilagođen uvjetima 21. stoljeća.

„Promijenjena je dinamika političkih odnosa između dva lidera i dva naroda. Mnogi su sada svjesniji da je potrebno formiranje prave federacije. Mislim da je to bolji plan“, rekao je Eide, dodavši kako još uvijek nije dat rok za rješavanje problema.

„Dobar i brz plan je mnogo važniji od formalnog datuma. Savjetnik generalnog sekretara UN-a ističe kako je vidljiv napredak u pregovorima kiparskih Turaka i Grka.. Ne možete misliti da će ovako dobro stanje između dva lidera i njihovih delegacija vječno trajati. Govorimo o mjesecima, ne o godinama“, pojasnio je Eide.

Kazao je i kako je njegov zadatak da pomogne liderima u pregovorima, ali da njihov uspjeh zavisi isključivo od njih, kao i da je moguć samo obostrani uspjeh.

On je istakao kako je pitanje raspodjele prirodnih bogatstava izazvalo tešku krizu pregovora, no Eide smatra da je sada situacija mnogo drugačija i da će problem podjele prirodnih bogatstava biti lakše rješiv ukoliko se riješi i politički status.

Izvor: Agencije