Ukrajina: Zarobljeni vojnik traži Putinovu pomoć

[YouTube/ Ukraine News Today]

Ukrajinska državna sigurnosna agencija objavila je videosnimak na kojem, kako tvrde, zarobljeni ruski vojnik moli predsjednika Rusije Vladimira Putina da pomogne da on bude oslobođen i vraćen u Rusiju, prenose agencije.

Služba navodi da je vojnik na snimku Vladimir Starkov, uhapšen prošlog mjeseca na istoku Ukrajine.

Starkov je priznao da je u vrijeme hapšenja služio u ruskim oružanim snagama, prenio je The Washington Post.

Na snimku, objavljenom 13. augusta, muškarac koji se nije predstavio po imenu, obraća se direktno predsjedniku Rusije Putinu i moli ga da pomogne da on bude oslobođen.

„Nisam učestvovao u borbama. Ja sam samo činovnik. U ruskoj vojsci sam 19 godina, a oni sada ne znaju ko sam. Kažu da nema nikoga s mojim imenom“, kaže muškarac na snimku.

Optužbe za terorizam

Šef ukrajinske državne sigurnosne agencije Vasil Hircak, rekao je da je Starkov optužen za terorizam, ali muškarac sa snimka to negira.

„Nisam terorista. Nisam došao ovdje da bih ubio bilo koga. Prije hapšenja nisam pružao nikakav otpor, jer sam znao da, zvanično, nismo neprijatelji“, govori muškarac na snimku, a prenosi Business Insider.

Pošto je Ukrajina objavila ovaj snimak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ponovio je negiranje Rusije da je umiješana u sukob u Ukrajini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO