Smrtne kazne za masakr u pakistanskoj školi

Pakistanska javnost oštro je osudila napad na vojnu školu, tražeći da se počinioci pogube (EPA)

Pakistanska vojska osudila je na smrt sedmoricu muškaraca optuženih za najsmrtonosniji napad u toj zemlji, u kojem je u vojnoj školi u Pešawaru ubijena 151 osoba, od čega 125 djece.

“Osuđeni su imali fer suđenje uz poštovanje svih zakonskih formalnosti i osigurani su im pravna pomoć i advokati. Danas im je smrtnu kaznu potvrdio vrhovni vojni zapovjednik”, navodi se u saopćenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane.

Njih sedmoricu osudili su vojni sudovi, uspostavljeni poslije napada u decembru prošle godine, dok je jednoj osobi izrečena kazna doživotnog zatvora, prenosi AFP.

Ukinut moratorij u slučajevima terorizma

Pakistanska javnost oštro je osudila napad na vojnu školu, zalažući se za to da se počinioci pogube uz provođenje ubrzanog suđenja.

“Postoji podrška na terenu. Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava neće podržati ovaj potez, oni se zalažu za ukidanje smrtne kazne”, javlja reporter Al Jazeere, Kamal Hyder.

Nakon napada u Pešawaru, pakistanski premijer Nawaz Sharif ukinuo je moratorij na smrtnu kaznu u slučajevima koji se odnose na terorizam.

Izvor: Al Jazeera i agencije