I Kinezi očekuju izvinjenje Japana

Prije nekoliko sedmica, jedna od najvećih japanskih kompanija izvinila se zbog toga što je koristila američke ratne zarobljenike kao radnike. Ali nikada se nije izvinila zarobljenim Kinezima koje je slala na prisilni rad i koji decenijama čekaju izvinjenje i naknade.

Dong Zhe se dobro sjeća premlaćivanja, ali najviše toga koliko je gladovao.

Imao je 21 godinu kad su ga japanski vojnici zarobili i poslali na kopanje uglja u rudnik kojim je upravljala kompanija Mitsubishi.

„Najgore je bilo to što sam neprestano bio gladan. Ali bez obzira na sve, morali smo raditi”, rekao je bivši zarobljenik Dong Zhe.

Iz sela u kojem i sada živi, oteta su desetorica mladića.

Više od 3.700 muškaraca, civila, zarobljeno je u drugim dijelovima Kine i poslano u Japan, a Zhe je jedan od samo 17 njih koji su još živi.

Prošlog mjeseca, kompanija Mitsubishi izvinila se samo američkim ratnim zarobljenicima koje je također prisiljavala na rad.

Međutim, preživjeli Kinezi nastavili su da vrše pritisak na japansku vladu.

Ovih dana uprava Mitsubishija saopćila je da je svakom preživjelom Kinezu spremna ponuditi naknadu od nešto više od 14.000 eura i izvinjenje.

Ponuda izvinjenja i novčane naknade

„Vjerujem da će se Mitsubishi uskoro izviniti, jer su pod velikim pritiskom Kine i preživjelih žrtava. Shvatili su da, ako ne riješe ovaj historijski problem, nikad neće biti normalna, funkcionalna kompanija“, kazao je Zhang Shan iz Udruženja žrtava prisilnog rada.

Zhe kaže da će prihvatiti naknadu. Ali svjestan je da mu, sa 92 godine, nije ostalo mnogo vremena.

„Mogu li oprostiti Japancima? Zar to sada nešto znači? Oni koji su nas oteli više nisu živi. Ovo je nova generacija Japanaca. Shinzo Abe ima dužnost da se izvini za ono što nam je učinjeno“, navodi Dong Zhe.

Iz Mitsubishija još nisu potvrdili da će se izviniti.

Većina žrtava kaže da je spremna da prihvati izvinjenje, ali pojedine žele veću naknadu.

Ako dogovor bude postignut, to će biti najveći iznos koji je jedna japanska kompanija isplatila za djela počinjena u ratu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO