Finsko tužilaštvo zatvorilo slučaj Patria

Slučaj se odnosi na Patrijinu prodaju 135 oklopljenih vozila AMV Sloveniji 2006. godine (EPA)
Slučaj se odnosi na Patrijinu prodaju 135 oklopljenih vozila AMV Sloveniji 2006. godine (EPA)

Finsko državno tužilaštvo stavilo je ad acta slučaj Patria, odustavši od žalbe vrhovnom sudu nakon što je apelacioni sud u Turkuu potvrdio oslobađajuću presudu za troje vodećih menadžera te kompanije, optuženim za uzimanje mita u poslovima sa Slovenijom.

Državno tužilaštvo objasnilo je svoj korak okončanjem sudskog procesa u Sloveniji. Time je okončan i finski dio sudskih postupaka vezanih za Patriju.

Istovremeno, sudski postupci u Austriji i Sloveniji u aferi Patria polučili su različite rezultate.

Patria, kompanija koja se bavi proizvodnjom vojne opreme, bila je optužena da je davala mito slovenskim zvaničnicima u vezi s ugovorom o kupoprodaji oklopnih vozila.

Sud je odbacio ove optužbe.

Slučaj se odnosi na Patrijinu prodaju 135 oklopljenih vozila AMV Sloveniji 2006. godine.

Tužilaštvo je navelo kako su napravljene nedozvoljene uplate u sklopu dogovora, kako bi se podmitili slovenski zvaničnici.

Presude u Sloveniji

U Sloveniji se sudilo trojici dužnosnika za primanje mita i oni su osuđeni na po dvije godine zatvora, među njima i bivši premijer Janez Janša, a Slovenija je od Kanade zatražila izručenje navodnog posrednika Waltera Wolfa.

Kanada je, međutim, zaustavila postupak kojim je odlučivala o zahtjevu Slovenije za izručenje Waltera Wolfa, optuženog za posredovanje pri davanju mita u slučaju Patria, a budući da postupak nije mogao biti završen do 10. augusta, kada je nastupila apsolutna zastara za djela koja mu se stavljaju na teret.

Wolf je optužen za posredovanje pri davanju mita slovenskim zvaničnicima koji su navodno pogodovali finskoj kompaniji Patria da dobije posao od 278 miliona eura za opremanje slovenske vojske oklopnim vozilima.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO