Propali turski koalicioni pregovori

Novi izbori mogli bi se održati u novembru (EPA)

Predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Ahmet Davutoglu i lider najveće opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, nisu postigli dogovor o formiranju vlade, javlja Anadolija.

Kako je Davutoglu saopćio na konferenciji za novinare, razgovori o koaliciji nisu dali rezultat.

“Zbog razilaženja u određenim pitanjima, prije svega, u načelima vanjske politike i obrazovanja, nije došlo do rezultata koji bi otvorio vrata koaliciji”, rekao je Davutoglu nakon današnjeg višesatnog sastanka sa Kilicdarogluom u Ankari.

Turski premijer i predsjednik AKP-a Davutoglu je rekao da “trenutno nije stvorena osnova za zajedničko formiranje vlade“.

Izvjesni novi izbori

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere, Bernard Smith, jedina mogućnost su novi, prijevremeni izbori, koji će se vjerojatno održati u novembru, a što je potvrdio i Davutoglu.

Davutoglu je u ranijim izjavama istakao da je spreman na razgovore o svim bitnim pitanjima i izrazio nadu da će nova turska vlada biti formirana u najkraćem roku.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je 9. jula Davutoglua i službeno imenovao mandatarom za sastav nove vlade.

AKP je pobijedio na općim izborima održanim 7. juna, osvojivši 258 zastupničkih mjesta u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, ali joj nedostaje 18 zastupnika da bi samostalno formirala vladu.

Drugoplasirana stranka na izborima je bila CHP sa osvojenih 132 mjesta u parlamentu, dok su MHP i HDP izborile po 80 zastupnika.

Pregovori o koalicionoj vladi bili su prvi takvi nakon 16 godina u Turskoj. Posljednju koalicionu vladu u ovoj zemlji formirao je lider Demokratske ljevičarske stranke (DSP) Bulent Ecevit u aprilu 1999. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije