Optužbe za seksualno zlostavljanje dječaka

Pakistanski sud je odredio grupi od 14 muškaraca 28 dana pritvora zbog sumnji da su seksualno zlostavljali dječake proteklih godina. Roditelji djece kažu da je policija ignorirala njihove pritužbe. Vlada je naredila formiranje posebne komisije kako bi istražila optužbe.

Manje od sat vremena od Lahorea nalazi se selo Husein Han Vala. Mirno je to mjesto. Ali njeni stanovnici godinama kriju gnusnu tajnu – maloljetnu djecu, mlađu od 14 godina, navodno su seksualno zlostavljali odrasli muškarci. Snimljena su i zatim – ucjenjivana.

Jednoj porodici nedostaje najmlađi sin. Godinama je krao iz porodične radnje. Kada su bankrotirali, rekli su mu da napusti kuću. Tek su sada shvatili šta se, zapravo, dešavalo njihovom djetetu.

”Sada znamo šta mu se dešavalo, ali tek nakon što smo vidjeli videosnimak. Jako nam je žao i uznemireni smo zato što je bio zlostavljan. Želimo da se naš sin vrati kući, a da se počinioci vješaju”, kaže Eid Mohammed, otac navodne žrtve zlostavljanja.

On nije jedini.

Stotine seljana sada zahtijevaju pravdu. Roditelji kažu da su zlostavljanja i iznude počeli prije devet godina. Neki optužuju policiju zbog odbacivanja njihovih pritužbi. Policija to demantira.

‘Korumpirana policija’

”Ne, ne i ne. Tako nešto je nemoguće. Mjesto Kasur nije daleko od Lahorea, od centra Pakistana. Ako lokalna policija nije htjela sarađivati s njima, trebali su se obratiti višoj instanci. Roditelji su im strahovali i zato se to dešavalo godinama”, kaže Saba Sadiq iz Agencije za zaštitu djeteta.

Četrnaest osoba, za koje se vjeruje da su povezane sa pedofilskom grupom, dosad je privedeno. Umjesto da im se sudi pred građanskim sudom, izvedeni su pred antiteroristički sud.

”Naš krivični sistem nije toliko snažan, a policija je veoma korumpirana i veoma neprofesionalna. Zapošljavaju se na političkoj osnovi. To je jedna velika mana naše policije. Policajac koji ne radi pošteno i efikasno, ne snosi nikakvu odgovornost. Federalna država Pundžab je od Višeg suda tražila da provede istragu. Ali sud je to odbio, kazavši kako je dovoljna policijska istraga. Zato je država formirala poseban komitet da to istraži”, rekla je advokatica Rabbiya Bajwa.

Najnoviji slučaj ponovno je bacio svjetlo na pitanje seksualnog zlostavljanja djece u Pakistanu.

Aktivisti se nadaju da će to potaknuti policiju da ozbiljnije shvati obim problema i da preduzme konkretne mjere kako bi se tome stalo u kraj.

Izvor: Al Jazeera