NATO:Vježbe ne čine rat u Evropi vjerovatnijim

Porasta broja vojnih vježbi Rusije i NATO-a od početka konflikta u Ukrajini u aprilu 2014 (Reuters)

NATO je danas stao u odbranu većeg broja vojnih vježbi koje je održao kao odgovor na ‘rastuću agresiju Rusije’, odbacujući navode da svojim djelovanjem rat u Evropi čini vjerovatnijim.

Alijansa je reagovala na upozorenje instituta iz Londona koji je ukazao na rizike porasta broja vojnih vježbi Rusije i NATO-a od početka konflikta u Ukrajini u aprilu 2014, naveo je AFP.

“Vojne vježbe NATO ne čine, kako se u izvještaju nagovještava, rat u Evropi vjerovatnijim”, rekla je glasnogovornica NATO-a Carmen Romero, nakon što je Mreža za evropsko liderstvo (ELN) objavila svoju procjenu.

“One su namIjenjene upravo da imaju suprotan efekat: da povećaju sigurnost i stabilnost u Evropi kao odgovor na rastuću agresiju Rusije”, istakla je Romero.

Međunarodne obaveze

“Sve vojne aktivnosti NATO-a su srazmjerne, odbrambene i u potpunosti u skladu sa našim međunarodnim obavezama”, dodala je ona.

U izvještaju ELN-a, naslovljenom “Spremajući se za najgore: Da li vojne vježbe Rusije i NATO čine rat u Evropi vjerovatnijim?”, autori navode da priroda i obim vježbi opovrgavaju tvrdnje obje strane da su im meta hipotetički protivnici.

Autori kao primjere navode vježbu Rusije u martu uz učešće 80.000 vojnika i seriju manevara NATO-a ‘Udruženi štit’ duž istočnog dijela Alijanse, u kojima je učestvovalo 15.000 vojnika iz 19 država članica i tri države partnera.

Izvještajem se ne sugeriše da je bilo koja od strana odlučila da krene u rat ili da je rat neizbježan, ali se upozorava da vježbe podgrijavaju napetosti, navela je francuska agencija.

Izvor: Agencije