Klizište u Kini zatrpalo desetke rudara

Poslije obilnih kiša jedno klizište u centralnoj Kini zatrpalo je 40 ljudi pošto se zemlje obrušila na nekoliko baraka gdje su spavali rudari, saopćili su danas kineski zvaničnici.

U planinskom okrugu Shangluo u provinciji Shaanxi, vatrogasci su uspjeli evakuirati 15 rudarskih baraka u kompaniji Wuzhou kao i tri kuće u tom području i njihova spasilačka akcija se nastavlja, prenosi Tanjug agenciju AP.

Kineska državna televizija je javila da je tu oblast Kine pogodila obilna kiša i da spasioce ometa strm i nepristupačan teren kao i da nasipaju potok da bi napravi put za prolaz teške mašinerije do mjesta nesreće.

Lokalne vlasti saopćile su da je izvršena evakuacija stanovnika iz okolnog područja. U akciji spašavanja učestvuju desecie vojnika, a pomažu im psi tragači.

Rudarska kompanije gdje se dogodila nesreća radi na iskopavanju vanadija, elementa koji se koristi u leguri čelika.

Eksplozija plina

U odvojenom incidentu, najmanje deset osoba poginulo je u utorak navečer nakon eksplozije plina u rudniku uglja u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guizhou dok se tri osobe vode se kao nestale.

Pretpostavlja se kako su radnici za kojima se traga ostali zarobljeni u ruševini rudnika. Pet osoba je povrijeđeno, ali su van životne opasnosti, navodi agencija Anadolija.

Kina je najveći potrošač uglja u svijetu, podsjeća turska agencija. Ova zemlja proizvodi više od jedne trećine uglja u odnosu na druge zemlje svijeta, ali čini dvije trećine od ukupnog broja smrtnih slučajeva u rudarskim nesrećama godišnje.

Izvor: Agencije