Kerry: Sporazum s Iranom štiti dolar

Kerry je iznio novi argument u grozničavoj bici da spriječi američke zastupnike da ponište sporazum (EPA)
Kerry je iznio novi argument u grozničavoj bici da spriječi američke zastupnike da ponište sporazum (EPA)

Ako Sjedinjene Države odustanu od nuklearnog sporazuma s Iranom i zatraže od svojih saveznika da poštuju američke sankcije, gubitak povjerenja u američko rukovodstvo mogao bi zaprijetiti poziciji dolara kao rezervne valute u svijetu, upozorio je šef američke diplomatije.

“Ako okrenemo leđa sporazumu i poručimo im ‘morat ćete u svakom slučaju da se povinujete našim pravilima i sankcijama’, američki dolar prestat će da se koristi kao rezervna valuta u svijetu”, izjavio je John Kerry na skupu Newsmaker u organizaciji Reutersa, prenosi agencija Fena.

Braneći sporazum od 14. jula između Irana i svjetskih sila, Kerry je iznio novi argument u grozničavoj bici da spriječi američke zastupnike da ga ponište.

Kongres ima rok do 17. septembra da djeluje.

Analiza posljedica

Kerry je upozorio na potencijalni gubitak američkog finansijskog i političkog utjecaja. Kazao je da to nije nešto što će se desiti preko noći, ali da se brojne zemlje “nećkaju” u okviru postojećih međunarodnih finansijskih aranžmana.

Kazao je da eksperti američkog Ministarstva trezora ulažu sve napore da analiziraju kako će to funkcionirati i kakve će posljedice biti.

“Saznanje da jednostavno možemo odbaciti sporazum i jednostrano ga napustiti kako to Kongres traži imat će, međutim, duboke negativne posljedice za percepciju američkog čelništva i pouzdanosti”, rekao je šef američke diplomatije.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon višesedmičnih pregovora, Iran i šest svjetskih sila postigli su sporazum o iranskom nuklearnom programu.Zadovoljne su sve strane koje su učestvovale u pregovorima.Međutim, Vlada Izraela negoduje. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO