Brojne žrtve eksplozije na stočnoj pijaci

Najmanje 47 osoba je poginulo, a 52 su povrijeđene u eksploziji koja se desila u sjeveroistočnoj nigerijskoj državi Borno, navode vojni izvori i član civilnog zajedničkog tima.

Eksplozija, u regiji gdje su na stotine osoba ubijene u napadima za koje se sumnja da su ih izveli pripadnici grupe Boko Haram u proteklih nekoliko sedmica, desila se blizu stočne pijace u u gradu Sabon Gari navode izvori.

Novinar Al Jazeere Ahmed Idris iz grada Kano javlja kako se napad desio blizu stočne pijace.

„Prema izvorima iz ovog područja, napad je izvela bombašica samoubica koja je detonirala svoj uređaj“, dodao je.

Idris navodi kako je trenutno u ovom području prisutno jako osiguranje, u vrijeme kada traju operacije koalicije afričkih država protiv Boko Harama.

„Dovezeno je najmanje 47 tijela poginulih, te 50 osoba sa povredama sa pijace Sabon Gari gdje je poslijepodne u utorak bila eksplozija“, izjavila je za agenciju AFP medicinska sestra jedne bolnice koja se nalazi 50 kilometara od mjesta napada.

Borbe u Kamerunu

Rekla je kako su povrijeđeni većinom u „veoma teškom stanju“ te da se očekuje da crni bilans bude veći.

„Eksplozija se desila na pijaci, na dijelu gdje se prodaju mobilni telefoni, nedaleko od dijela gdje se prodaje stoka. Bomba je bila sakrivena u ruksaku koji se inače koristi za rasipanje herbicida. Unesen je u pijacu i činilo se da ga je neko zaboravio. Nema sumnje da je ovo djelo Boko Harama“, izjavio je Yuram Bura, pripadnik lokalne grupe koja se uz vojsku bori protiv Boko Harama.

U susjednom Kamerunu, vojska je odbila napad na Ashigashiji, ubivši 10 boraca, a ostale primorala na povlačenje, naveo je pukovnik Jaco Kodji, glasnogovornik vojske.

Dva vojnika su ranjena, a među civilima nije bilo žrtava, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije