Aktivisti: Izrael priprema prisilno hranjenje zatvorenika

Allan traži okončanje pritvora u kojem se, bez suđenja, nalazi od novembra prošle godine (AFP)

Izraelske vlasti su premjestile palestinskog zatvorenika, koji štrajkuje glađu više od 50 dana, u drugu bolnicu, naveli su zvaničnici, te tako izazvali zabrinutost da nadležni pripremaju postupak prisilnog hranjenja.

Mohammad Allan, navodi član Islamskog džihada koji je u pritvoru bez optužnice od novembra prošle godine, prebačen je nakon što su ljekari u njegovog bolnici u Beershevi odbili izvršiti krvne pretrage protiv njegove volje, saopćili su iz udruženja Izraelski ljekari za ljudska prava.

Ova grupa, koja se bori za ljudska prava, navela je kako je Allan u štrajku glađu 54 dana. U tom periodu je samo pio vodu.

Allaan zahtjeva okončanje pritvora u kojem se, bez suđenja, nalazi od novembra prošle godine.

Glasnogovornik izraelske zatvorske službe potvrdio je prebacivanje Palestinca u bolnicu Barzilai u gradu Ashkelonu zbog „medicinskih razloga“, no nisu dali više detalja, javlja agencija AFP.

Aktivisti upozoravaju da vlasti pripremaju Allana na prisilno hranjenje, a novi zakon usvojen prošlog mjeseca oslabio je restrikcije na takvu praksu.

On može biti prvi čovjek podvrgnut ovom postupku od usvajanja novog zakona.

Poređenje sa Guantanamom

Udruženje palestinskih zatvorenika, koje se brine za gotovo 6.000 Palestinaca u izraelskim zatvorima, izdalo je saopćenje u kojem se izražava zabrinutost da bi Izrael uskoro mogao započeti postupak prisilnog hranjenja, što bi moglo ugroziti njegov život.

Hadas Ziv, koordinator etičkog komiteta Izraelskih ljekara za ljudska prava, rekao je kako izgleda da je transfer napravljen jer ljekari nisu pristali liječiti Allaana.

Arapsko-izraelski parlamentarac Basel Ghattas izjavio je kako je pisao direktoru kliničkog centra gdje je Allan prebačen da „ne pretvore bolnicu Barzilai u Guantanamo“.

„Ne prisiljavajte svoje ljekare da učestvuju u mučenju“, napisao je Ghattas na svome Facebook profilu.

Palestinci u izraelskim zatvorima često stupaju u štrajk glađu u znak protesta na uvjete, naročito oni koji se, poput Allaana, nalaze u, kako Izrael navodi, administrativnom pritvoru.

Izraelski parlament je 30. jula odobrio zakon kojim se dozvoljava da se zatvorenici kojima prijeti smrt zbog štrajka glađu prisilno hrane što je izazvalo žestoke kritike aktivista i ljekara.

Izvor: Agencije