Izraelski ljekari odbijaju naredbe vlasti

Mohammad Allan štrajkuje glađu u znak protesta što je u takozvanom administrativnom pritvoru od novembra prošle godine (AP)

Izraelski ljekar Hezi Levi, direktor medicinskog centra na jugu zemlje, izjavio je da neće dozvoliti da se silom nahrani palestinski zatvorenik, koji štrajkuje glađu već 55 dana.

Mohammad Allan štrajkuje glađu u znak protesta što je u takozvanom administrativnom pritvoru od novembra prošle godine, prenosi Tanjug.

Protiv njega nije pokrenut sudski postupak zbog sumnje da je umiješan u aktivnost Islamskog džihada i drugih optužbi njemu nepoznatih, jer optužnica nije ni podignuta, tvrdi njegov advokat.

Izraelski parlament – Knesset je u julu usvojio zakon koji omogućuje hranjenje štrajkača glađu silom ako postoji prijetnja po njihov život, podsjećaju mediji u Izraelu.

U junu je Allan prebačen u bolnicu jer mu se stanje pogoršalo. Izraelski televizijski Kanal dva javio je tokom vikenda da će biti prebačen u drugu bolnicu ako ljekari iz Medicinskog centra Soroka u Ber Shevi nastave da odbijaju da ga silom nahrane.

Međutim, ljekari u bolnici Barzilai u Ashkelonu su napisali pismo direktoru Leviju tražeći da odbije da primi Allana.

“Neću ga hraniti protiv njegove volje”, izjavio je danas Levi.

Novi zakon je oštro kritizirao izraelski medicinski establišment, najavivši da će podnijeti peticiju Visokom sudu pravde kako bi se zabranilo hranjenje štrajkača glađu silom.

Doktor Leon Eidelman, predsjedavajući Izraelskog medicinskog udruženja, istakao je da je njihova pozicija čvrsta i nepromijenjena i da hranjenje silom predstavlja torturu.

“Ljekari su etički obavezni da se uzdrže od učešća u tome, bez obzira da li se događa u zatvoru, u bolnici ili u specijalnoj klinici. Tortura je tortura”, rekao je Eidelman.

Zabrinutost Crvenog križa

U međuvremenu je Međunarodni Crveni križ izrazio zabrinutost zbog stanja Allana, koji je lisicama privezan za bolnički krevet već 16 dana.

“Vjerujemo da je život gospodina Allana u neposrednoj opasnosti,” rekao je Jacques de Mayo koji predvodi delegaciju Međunarodnog Crvenog križa u Izraelu i na okupiranim teritorijama.

“Porodica nije mogla da ga posjeti od 22. marta i oni su vrlo zabrinuti za njega. Imajući u vidu trenutne okolnosti tražimo od izraelskih vlasti da im omogući da ga hitno vide”, rekao je De Mayo.

Palestinska uprava je pokrenula kampanju za Allanovo puštanje na slobodu u pokušaju da privuče međunarodnu pažnju na njegove patnje.

Palestinski zvaničnici su kritizirali izmjenu izraelskog zakona i najavili tužbu Međunarodnom sudu u Hagu.

Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost zbog izraelskog zakona koji vlastima omogućava da prisilno hrane zatvorenike koji štrajkuju glađu.

U pismu poslanom novinarima, zvaničnici UN-a na Zapadnoj obali su kazali da je štrajk glađu “nenasilni oblik protesta koji koriste pojedinci koji su iscrpili sve druge vidove protesta kako bi naglasili ozbiljnost njihove situacije”.

Zakon, koji je usvojio izraelski Parlament prošlog mjeseca, iskazuje zabrinutost Izraela da bi štrajkovi glađu Palestinaca u izraelskim zatvorima mogli dovesti do smrtnih slučajeva i izazvati val protesta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zvaničnici UN-a iz ureda Specijalnog koordinatora UN-a za bliskoistočne mirovne procese, Ureda visokog komiteta za ljudska prava i Svjetske zdravstvene organizacije za novi zakon su rekli da je “povod za brigu onih koji rade da zaštite pravo na zdravlje Palestinaca na okupiranoj palestinskoj teritoriji”.

Mirni protesti kao što je štrajk glađu palestinskih zatvorenika su “osnovno ljudsko pravo”, ocijenili su zvaničnici.

Izvor: Agencije