Davutoglu dobio mandat za formiranje vlade

Sa današnjeg susreta Erdogana i Davutoglua: Aktuelni premijer dobio šansu da ostane na čelu Vlade (Anadolija)
Sa današnjeg susreta Erdogana i Davutoglua: Aktuelni premijer dobio šansu da ostane na čelu Vlade (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je zatražio od premijera ove države Ahmeta Davutoglua da formira novu Vladu, nakon nešto više od mjesec dana od parlamentarnih izbora u kojima je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila većinu, prenose agencije. Erdogan je prvom čovjeku AKP-a dao mandat da formira novu vladu prilikom njihovog razgovora u predsjedničkoj palači u Ankari, navodi se u kratkom saopćenju koje je Predsjedništvo Turske objavilo na svojoj internetskoj stranici.

Davutoglu sada ima 45 dana da oformi koaliciju, a nakon tog perioda mogu se sazvati novi izbori, navodi agencija AFP.

Razgovori do srijede

Skupština Turske broji 550 parlamentaraca, a 258 fotelja zauzimaju poslanici AKP-a, potom slijedi Republikanska narodna partija (CHP) sa 132, dok Partija nacionalni pokret (MHP) i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) imaju po 80 mjesta.

Izvori turske televizije NTV iz ureda premijera navode kako će Davutoglu imati razgovore sa svim opozicijskim partijama do slijedeće srijede kako bi utvrdio mogućnosti formiranja koalicije.

Izvor: Agencije


Povezane

Šef turske diplomacije se u govoru pred Parlamentom dotakao i Balkana, koji zauzima visoko mjesto u njegovom kreiranju turske vanjske politike.

12 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO