Patnje oboljelih zatvorenika u Izraelu

Prema podacima izraelske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Beit Salem, više od 5.500 Palestinaca se trenutno nalazi u izraelskim zatvorima. Gotovo 400 njih je zadržano u takozvanom administrativnom pritvoru – bez optužnice i na neodređeno vrijeme. Zatvorena su i 164 maloljetna Palestinca.

U bolnici izraelskog zatvora Ramla se nalazi veliki broj teško oboljelih palestinskih zatočenika. Njihove porodice pozivaju palestinskog predsjednika i međunarodne organizacije na pokretanje pravne procedure njihova oslobađanja, jer zatvorske uprave prema njima provode politiku medicinskog zanemarivanja.

Širenje tumora zbog nemara

Porodica zatvorenog Iyyasa priprema hranu za iftar u ramazanu, ali ne pokazuje znakove sreće. Prolaze kroz težak period. Ne samo zato što je njihov sin u izraelskom zatvoru, već i zato što on gotovo nikako ne uzima hranu.

“U veoma je lošem stanju, ništa ne jede. Težina mu je sa 75 pala na samo 45 kilograma”, kaže Rafai, Iyyasova majka.

Njemu je, kao posljedica politike medicinskog nemara, pogoršano stanje. Usljed širenja tumora, otkazuju mu unutrašnji organi.

“Nisu na vrijeme uklonili dio zahvaćen tumorom. Posljedica toga je da Iyyas više od dva mjeseca nije u stanju jesti. Čak ni jednostavnu hranu”, priča otac Rafai.

U izraelskim zatvorima se ukupno nalazi više od 600 bolesnih zatvorenika, a 160 ih je u teškom, dok je 30 u veoma kritičnom stanju. Najviše što mogu dobiti jesu tablete protiv bolova.

Psihičko i fizičko zlostavljanje

“Zatvorske službe koriste politiku medicinskog zanemarivanja kako bi dokrajčili zatvorenike. Ovakva izraelska politika treba biti opomena budućim generacijama. Zatvori su postali pogodno okruženje za širenje bolesti”, kaže Qaddura Fares iz Palestinske komisije za zatvorenike.

Organizacije za ljudska prava potvrđuju da godišnje do njih dođe gotovo 400 zdravstvenih kartona palestinskih zatvorenika. Veliki broj njih pati od posljedica psihičkog i fizičkog zlostavljanja, poput premlaćivanja, mučenja i višemjesečnog čekanja termina za medicinski pregled.

Stručnjaci navode da je liječenje bolesnika prepušteno neiskusnim ljekarima, koji slijede isključivo naloge zatvorske uprave. Stoga je razumljiv strah od najavljenog novog zakona, koji bolnicama omogućava prisilno hranjenje onih koji štrajkuju glađu.

Izvor: Al Jazeera