London: Jedinstvena podrška rezoluciji o Srebrenici

O britanskom Prijedlogu rezolucije o Srebrenici raspravlja se u vrijeme dok se u toj zemlji održava više stotina raznih skupova povodom 20 godina od genocida. Važnost naglašavaju i bh. iseljenici u Velikoj Britaniji, ali i tamošnji političari.

Vrijeme je, odlučila je Velika Britanija, da se nakon 20 godina svijet podsjeti na ono sto se događalo u Srebrenici.

Zastupnik u Parlamentu, inače bivši novinar koji je pokrivao jugoistok Europe u vrijeme burnih ‘90-ih, kaže kako je podrška rezoluciji među zastupnicima jedinstvena.

„Mnogo se užasa događa u cijelom svijetu te ne čudi da se pažnja miče sa BiH. No, ona je tamo. Historija se ne mijenja kao ni činjenice genocida. Bitno je to prepoznati, zapamtiti, počinitelje dovesti pravdi. Bol ne smije biti zaboravljena u Evropi, mora imati perspektivnu budućnost za mlade. Onu u kojoj će, kroz pamćenje što se dogodilo, osigurati da se više nikad ne ponovi“, rekao je zastupnik u britanskom parlamentu, Angus Robertson.

Edina Hodžić, mlada Zvorničanka sa londonskom adresom koja vodi Društvo britansko-bosanskog prijateljstva, smatra kako rezolucija, ipak, ima jedan propust.

„Ono što je vrlo važno jeste da je rezolucija trebala spomenuti potrebu izmjena bosanskohercegovačkog Ustava. Eliminiranja institucionalnih efekata genocida koji bi bili nužni za puno pomirenje“, kazala je Hodžić.

Rezolucija o Srebrenici nužna

Srebreničanin Azir Osmanović, zbog obilježavanja godišnjice u Londonu, britanski potez gleda kroz osjetljiva pitanja kod kuće.

„Ovih dana pokušava se riječ genocid zabraniti. Tako da je izuzetno važno ovo što je Britanija pokrenula“, navodi on.

„U britanskim političkim krugovima rezolucija o Srebrenici smatra se nužnom, zbog žrtava, ali i svijeta koji bi iz vlastitih propusta, smatraju ovdje, morao izvući pouku“ iz Londona javlja reporter Al Jazeere, Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO