Tsakalotos novi grčki ministar finansija

Dosadašnji glavni pregovarač Grčke u pregovorima sa međunarodnim kreditorima, zamijenio je Varoufakisa (EPA)

Euclid Tsakalotos, dosadašnji glavni pregovarač Grčke u pregovorima sa međunarodnim kreditorima, novi je ministar financija i na toj će dužnosti zamijeniti Yanisa Varoufakisa.

Glavni pregovarač Grčke sa kreditorima, Euklid Cakalotos, imenovan je za novog ministra finansija te zemlje, saopštila je danas kancelarija predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa.

Tsakalotos je, osim dužnosti pregovarača, do sada bio i zamjenik ministra vanjskih poslova za međunarodne ekonomske odnose i glavni glasnogovornik grčke vlade za gospodarstvo.

Važi za jednog od najumjerenijih članova ljevičarske stranke Syriza, a izabran je za zastupnika te stranke na izborima 2012, te 2015. godine.

“Nisam više ministar”, objavio je prethodno Varoufakis na Twitteru.

Odmah se počelo nagađati ko bi ga mogao zamijeniti, a upravo se Tsakalotos spominjao kao glavni kandidat.

U međuvremenu je i on podnio ostavku na dužnost glavnog pregovarača.

“Grci su na referendumu u nedjelju poručili da zaslužuju bolje i da neće prihvatiti neodrživo rješenje”, izjavio je Tsakalotos u prvom obraćanju javnosti nakon prisege za ministra financija.

“Želimo nastaviti razgovore razgovore s vjerovnicima i vjerujem da se nešto može promijeniti u Europi”, rekao je novi ministar.

Nakon prisege, priznao je da sa zebnjom preuzima dužnost ministra financija “u trenutku koji baš i nije najsretniji u grčkoj povijesti”.

Tsakalotos će u utorak otputovati za Bruxelles s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom kako bi prezentovali nove prijedloge međunarodnim kreditorima za izlaz iz grčke finansijske krize.

Slavlje nakon referenduma

Grčka je danas, nakon slavlja zbog rezultata referenduma na kojem je više od 60 posto građana reklo “ne” mjerama štednje, osvanula uz velika očekivanja i nadanja.

Poslije cjelovečernjeg slavlja na trgu Sintagma, na kojem su mladi ostali do ranih jutarnjih sati, svakodnevnica je nastavljena, a stanovnici Atene iščekuju kako će Vlada Grčke nastupati prema Briselu u narednim danima.

Grčka štampa na naslovnim stranicama objavila je rezultate referenduma, uz ocjene da je riječ o pobjedi Vlade i da ta pobjeda ne znači istupanje iz EU i eurozone.

Dan nakon referenduma, sve protječe uobičajeno – turisti obilaze brojne znamenitosti, a Grci koji sjede u ljetnim baštama kafića komentiraju rezultate referenduma uz ocjenu, koja preovladava, da su pokazali da su ponosan narod, koji ne dozvoljava diktate izvana.

Građani smatraju da je glasanjem protiv mjera štednje Vladi osnažena pozicija u daljim pregovorima s Briselom i MMF-om.

“Nadam se da će ovaj rezultat biti dobar za Grke i Evropu i očekujem promjene u Grčkoj i Evropi”, kaže mladi Atenjanin.

Izrazio je nadu da se stanje u Grčkoj neće pogoršati, ističući da bi rezultat referenduma mogao značiti poboljšanje.

Tsipras sazvao sastanak lidera političkih stranaka Foto: Reuters

Glasnogovornik Vlade Grčke Gabriel Sakellaridis rekao je da Tsipras “osjeća potrebu da zahvali Varoufakisu na njegovim neprekidnim naporima da promovira vladinu poziciju i interese grčkog naroda, u veoma teškim uvjetima”.

U saopćenju koje jutros Varoufakis objavio na svom blogu naveo je da je “svjestan” da neke članice eurozone smatraju da nije dobrodošao na sastanke ministara finansija, što je “ideja za koju premijer smatra da može biti njemu od pomoći u postizanju dogovora”.

“Iz tog razloga danas napuštam poziciju ministra financija”, izjavio je.

Kako je priznao, na to se odlučio kako bi svom šefu, premijeru Tsiprasu “olakšao pregovore sa stranim povjeriocima” – istim onim koje je dan ranije nazvao teroristima.

Na novinarsko pitanje “ko je sada terorista”, odgovorio je “To vi procijenite”.

Varoufakis je ranije, u nedjelju navečer, izjavio da Grčka ne želi nove pozajmice već restrukturiranje duga i poručio da je grčki narod, glasajući na referendumu protiv plana kreditora, pokazao da ne prihvata ultimatume.

Nova stranica historije

Tsipras je nakon referenduma rekao da je Grčka okrenula novu stranicu svoje historije.

“Dokazali smo da se demokratija ne može ucjenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje jesu li za ostanak ili izlazak iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor”, poručio je Tsipras u televizijskom obraćanju naciji.

Grčki premijer je rekao da mu narod nije dao mandat protiv Europe, već za nalaženje održivog rješenja, te dodao da je Grčka spremna nastaviti pregovore, uz plan reformi.

“Grčka će u ponedjeljak sjesti za pregovarački sto, s ciljem da obnovi bankarski sistem”, kazao je, ističući da “nema lakih rješenja već pravednih i održivih, pod uvjetom da ih obje strane žele”.

Izvor: Al Jazeera i agencije