Kriza u Grčkoj: Pad cijena nafte, rast eura

Terminske cijene nafte su danas pale, jer su investitori fokusirani na rezultate grčkog referenduma (AP)

Euro je nakon što su Grci na referendumu odbacili dodatne mjere štednje kao uvjet za dobijanje preostale finansijske pomoći, a grčki ministar finansija Yanis Varoufakis podnio ostavku, ojačao na 1,1088 dolara sa ranijih 1,1027 dolara.

Istovremeno, prinosi na desetogodišnje obveznice Španije porasli su na 2,349 posto u odnosu na 2,212 posto od petka.

Kamatne stope na italijanske vrijednosne papire porasle su na 2,38 posto sa 2,248 posto, a prinosi na njemačke obveznice skočili na 14,8 posto sa 14,63 posto, prenosi agencija AFP.

Nakon oštrog pada u Aziji, s izuzetkom Kine, indeksi na početku trgovanja bilježe pad i u Evropi, poslije odluke Grka da na referendum ne prihvate uvjete kreditora.

Londonski FTSE 100 je trenutno, u ranoj fazi trgovanja, pao za više od jedan posto.

Njemački Dax bilježi pad od oko dva posto, španski Ibex je u padu 2,2 posto, italijanski FTSE MIB je niži 2,8 posto, a francuski Cac je pao za dva posto.

Pad cijena nafte

Terminske cijene nafte su danas pale, jer su investitori fokusirani na rezultate grčkog referenduma.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u augustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 2,1 dolara na 54,83 dolara, dok je nafta tipa “brent” za augustovsku isporuku u Londonu pojeftinila 75 centi na 59,57 dolara.

“Rezultati referenduma u Grčkoj su gurnuli svijet u nepoznatu teritoriju”, navodi se u saopštenju singapurske banke DBS.

Cijene nafte su, također, pod pritiskom zbog nastavka velike proizvodnje nafte u SAD-u, što izaziva dodatnu zabrinutost pošto je globalno tržište i onako prezasićeno, prenose agencije.

Građani Grčke su većinom glasova odbacili uvjete kreditora koji su zahtijevani u zamjenu za oslobađanje dalje finansijske pomoći Atini, pri čemu je 61,31 posto građana zaokružilo “ne”, a 38,69 posto “da”.

Izvor: Agencije