Grčka bez konkretnih prijedloga eurogrupi

Predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem izjavio je da će ministri financija eurozone u srijedu imati telefonsku konferenciju nakon što od Grčke dobiju novi zahtjev za financijskom pomoći.

Dijsselbloem je nakon izvanrednog sastanka ministara financija eurozone potvrdio da novi grčki ministar financija Euclidis Tsakalotos nije došao s konkretnim prijedlogom.

“Prijedlog očekujemo sutra, kada će biti nova telefonska konferencija da bismo ga proučili. “Situacija zahtijeva veliku hitnost. Svi znamo koliko je teška situacija u Grčkoj”, rekao je Dijsselbloem.

Grčka se suočava sa bankrotom teškim  323 milijarde eura.  

Grčka nije iznijela nikakve konkretne prijedloge ministrima financija eurozone kako bi dobila novi paket pomoći, izjavio je i premijer Malte Joseph Muscat nakon sastanka eurogrupe u Bruxellesu.

Poslije referenduma u Grčkoj i odbacivanja novih strogih mjera štednje, kreditori su od te zemlje danas očekivali da predstavi jasan plan. Međutim, to se nije dogodilo.

“Poželjeli smo dobrodošlicu našem novom grčkom kolegi [Euclidisu Tsakalotosu] i pažljivo ga poslušali. Nije nam dao nove prijedloge u ovom trenutku. Grčka vlada će poslati eurogrupi novi zahtjev za financijsku podršku i čim se to bude dogodilo, vjerujem sutra ujutro, ponovno ćemo razgovarati”, potvrdio je Dijsselbloem.

“Nakon završetka drugog programa pomoći i jasnog ‘ne’ na grčkom referendumu i dalje nema osnova za pregovaranje novog programa unutar okvira europskog stabilizacijskog mehanizma. Za nas i dalje važi soldiranost na europskom nivou i vlastita odgovornost na nacionalnom nivou koja podrazumijeva obostrani doprinos. Ili drugim riječima: bez solidarnosti ne postoji mogućnost da se pomogne. Bez solidarnosti i reformi ne možemo ići dalje. Još uvijek nemamo konačan stav o budućnosti programa pomoći”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Skup lidera eurozone

Lideri 19 država eurozone, uključujući  i grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, okupili su se u Bruxellesu na izvanrednom summitu posvećenom situaciji u Grčkoj nakon referenduma.

Summit je sazvao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nakon što su grčki birači velikom većinom na nedjeljnom referendumu odbacili plan mjera štednje koje su nametnuli povjerioci.

Od Tsiprasa se očekivalo da iznese plan ekonomskih reformi kako bi Grčka nastavila dobivati novac iz europskih fondova.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je jučer kako je grčki referendum povećao jaz između Grčke i ostataka EU.

“Nažalost, referendum je dodatno iskomplicirao situaciju, povećao jaz između Grčke i ostalih država i otvorio put u nesigurnu budućnost”, kazao je Dombrovskis i dodao kako se sada svi trebaju ponašati odgovorno.

“Komisija je od početka krize bila na strani grčkog naroda i spremna je surađivati s vladom u Ateni, ali nam za to treba novi mandat od članica eurogrupe”, ukazao je on. Podsjetio je kako je Grčka od 2010. godine primila ukupno 184 milijarde eura iz fondova EU.

Grčka bi prije kraja mjeseca morala članicama eurozone vratiti dio tog novca i uvjeriti ostale članice da je spremna provesti reforme kako bi dobila slijedeći paket pomoći.

Ključni problem Grčke – banke

Doček dostojan rock zvijede prati i novog ministra financija Grčke Euclidisa Tsakalotosa. Ipak, za razliku od svog prethodnika, Yanisa Varoufakisa, Tsakalotos se jutros činio vidno iznenađen pažnjom koju je dobio.  

Iako do današnjeg prvog radnog dana na novom poslu nije znao u što se upušta, danas mu je to više nego jasno.

“Neću skrivati od vas da sam nervozan. Ovo nije najlakši period u povijesti Grčke za preuzimanje ovog posla”, rekao je Tsakalotos.

Prvi ključni problem za novog ministra su banke. Zatvorene su već devet dana, a kako je potvrđeno bit će zatvorene i naredna dva.

Europska središnja banka  je povećala pritisak na Grčku, budući da je pooštrila uvjete grčkim bankama za pristup sredstvima iz svog Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti.

Bez njih Grčka će ostati bez novca, što pregovaračima u Bruxellesu daje neočekivanu prednost.

EU ne želi Grexit

“Očekujemo da novi ministar financija Tsakalotos, kojem želim dobrodošlicu, iznese kompletan, konkretan i kredibilan plan. Europska komisija ne zeli Grexit. On bi bio veliki, zajednički promašaj, a to ne želimo”, poručio je Pierre Moscovici, europski povjerenik za gospodarske i monetarne poslove.

U danu kada su lideri EU i eurozone sjeli za stol, prvi put otkako je Grčka na referendumu odbacila uvjete kreditora za produžetak pomoći, drugi čovjek njemačke vlade Sigmar Gabriel, ujedno i lider stranke SDP koja je u koaliciji sa CDU-om Angele Merkel, izjavio je kako je “Grčka sa svojim ‘ne’ spalila mostove s Europom”.

“Jako me nervira ovo što radi grčka vlada, ali mora se reći i ovo: mizerija kroz koju prolaze je samo dijelom njihova greška. Prethodne su vlade i elite opljačkale zemlju. Moramo reći i da je Europa sve to mirno promatrala i to jako dugo. I nije uradila apsolutno ništa”, ukazuje Gabriel.

Ovo je posljednja u nizu posljednjih šansi za Grčku. I ponovno je vezana za Bruxelles.

Izvor: Al Jazeera i agencije