Embarga na oružje stopiraju pregovore s Iranom

Ministri vanjskih poslova svih šest svjetskih sila i iranski šef diplomatije Mohammad Javad Zarif nastavljaju pregovore u Beču (Reuters)

Spor o UN-ovim sankcijama na iranski program balističkih projektila, kao i širi embargo na oružje, navode se kao neki od većih problema koji stopiraju nuklearni dogovor između Teherana i šest svjetskih sila, dan prije posljednjeg samonametnutog roka.

“Iranci žele ukidanje sankcija na balističke projektile. Navode kako nema razloga povezivati te projektile s nuklearnim problemom, što je stav težak za prihvatiti”, kazao je jedan zapadnjački zvaničnik novinskoj agenciji Reuters u ponedjeljak.

“S naše strane nema volje za tako nešto.”

Iranski i drugi zapadnjački zvaničnici potvrdili su te poglede u vrijeme kada su se ministri vanjskih poslova šest sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država – okupili u austrijskom Beču kako bi pokušali doći do dogovora s Irancima do utorka navečer.

“Zapadna strana tvrdi da ne samo da će sankcije ostati na snazi, već i da Iran treba suspendirati i program balističkih raketa. No, Iran insistira na svojim pravima i kaže kako sve sankcije, uključujući i one na balističke projektile, trebaju biti ukinute kada budu ukinute sankcije UN-a”, izjavio je jedan iranski zvaničnik.

U odvojenom istupu, drugi iranski visokopozicionirani zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, izjavio je novinarima u austrijskoj prijestolnici kako Teheran želi da i UN-ov embargo na oružje bude ukinut.

Nekoliko spornih tačaka

Zapad želi da zadrži embargo na oružje i jedan zapadnjački diplomata naveo je kako je njegovo uklanjanje “van rasprave”.

Novinar Al Jazeere James Bays iz Beča javlja kako, iako je bilo napretka u pregovorima, ostaju “razlike” koje trebaju “političke odluke” država koje su dio pregovora.

“Rečeno nam je sa svih strana kako postoji tek nekoliko spornih tačaka na stolu”, dodao je.

Ministri vanjskih poslova svih šest svjetskih sila i iranski šef diplomatije Mohammad Javad Zarif nastavljaju pregovore u Palais Coburgu, hotelu domaćinu samita.

Riječ je o dogovoru čiji je cilj ograničenje najosjetljivijeg nuklearnog rada Teherana u proteklih deset godina i više, u zamjenu za smanjenje sankcija koje su obogaljile izvoz nafte iz te države, kao i njenu ekonomiju.

Washington i saveznici strahuju kako Iran koristi civilni nuklearni program kao paravan za razvoj nuklearnog oružja. Iran negira optužbe i kaže kako je njegov program mirnodopski.

Izvor: Al Jazeera i agencije