Bomba ispala iz iračkog aviona, više žrtava

Rusija i Iran isporučili su Iraku vojne avione Suhoj Su-25 prošle godine, u namjeri da ojača svoju 'mladu avijaciju' (Reuters)

Više je civila poginulo u ponedjeljak u Bagdadu, kada je iz iračkog aviona ispala bomba, priopćili su irački sigurnosni i liječnički službenici.

Dužnosnici su za Al Jazeeeru potvrdili da je najmanje 12 osoba poginulo ili su ranjene. Ranija izvješća govorila su o najmanje sedam mrtvih, a dio agencija izvještava o desecima ranjenih.

Bomba je ispala iz iračkog vojnog aviona “Suhoj” i pala na prijestolnički istočni dio Novi Bagdad, zbog “tehničkog problema”.

“Jedna od bombi zaglavila se zbog tehničkog problema i tijekom vraćanja aviona u [vojnu] bazu pala je na tri kuće u bagdadskom naselju Jadidi”, naveo je glasnogovornik iračke vojske, brigadni general Saad Maan u priopćenju, dodaje AFP.

Povratak iz akcije u bazu

Avion se vraćao iz akcije kada se dogodila nesreća, dodaje Maan.

Irački dužnosnici su rekli da se bombardiranje dogodilo u blizini zrakoplovne baze Rashid, prenosi Tanjug.

Rusija i Iran isporučili su Iraku vojne avione tipa Suhoj Su-25 prošle godine, u namjeri da ojača svoje “mlado zrakoplovstvo” u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant.

SAD je pristao prodati Iraku 36 borbenih aviona F-16, no još nijedan do sada nije isporučen.

Prva skupina aviona, umjesto toga, prebačena je u Arizonu, gdje se irački piloti usavršavaju za upravljanje tim tipom borbenog zrakoplova.

Izvor: Al Jazeera i agencije