Suđenje direktorima TEPCO-a zbog Fukushime

Nezavisna sudska komisija odlučila je da će se suditi trojici direktora japanskog TEPCO-a zbog njihove uloge u nuklearnoj nesreći u Fukushimi.

Direktori, među kojima je i tadašnji predsjedavajući kompanije, suočit će se sa optužbama za nemar na radnom mjestu sa ishodom smrti ili tjelesnih povreda.

U ranijoj istrazi, tužioci su zaključili da direktori kompanije, koja je vodila nuklearnu centralu, nisu mogli predvidjeti cunami jačine onoga koji je poplavio centralu 11. marta, 2011.

Dok je u zemljotresu i cunamiju smrtno stradalo gotovo 18.000 ljudi, prema službenim podacima, niko nije poginuo kao direktna posljedica nuklearne katastrofe.

Tužba porodice preminulog

U srijedu, porodica japanskog 102-godišnjaka koji je sebi oduzeo život jer je patio od depresije nakon što je bio primoran da napusti svoj dom, tužila je TEPCO.

Fumio Okubo, najstariji stanovnik sela Litate, 40 kilometara udaljenog od centrale Fukushima Daiichi, morao je napustiti svoj dom nakon Vladine naredbe u aprilu 2011.

Njegova porodica traži odštetu od 485.000 dolara.

”Želimo da shvate ozbiljnost onoga što se dogodilo. Osoba koja je doživjela 102. godinu, odabrala je da sebi oduzme život. Želimo da saznaju kakvu bol trpimo mi, njegova porodica”, rekla je njegova snaha Mieko.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U utorak se navršavaju tri godine od snažnog zemljotresa i cunamija, koji su pogodili Japan. U katastrofi je život izgubilo više od 20 hiljada ljudi. Oštećeno je i nuklearno postrojenje Fukushima Daichi. Harry Fawcett posjetio je prefekturu Miyagi, jedno od najteže pogođenih područja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO