Istraga o olupini aviona na otoku Reunion

Istražitelji avionskih nesreća zaputili su se u četvrtak prema otoku  Reunion u Indijskom okeanu, kako bi utvrdili da li dio olupine aviona pronađen na obali te francuske teritorije pripada nestalom avionu Malaysia Airlinesa na letu MH370.

Francuske vlasti u četvrtak su izvijestile da nijedna teorija ne može biti odbačena u vezi s pronalaskom ostataka aviona na otoku Reunion, ali da porijeklo olupine još nije utvrđeno.

Pronađen dio prtljaga

Dio prtljaga pronađen je u četvrtak na otoku Reunion nedaleko od pronađenih ostataka krila aviona.
‘Dio prtljaga je bio ovdje još od jučer [srijeda], ali niko nije obratio pažnju na njega’, rekao je je lokalni čistač plaže, koji je ranije pronašao veći komad olupine za koju se vjeruje da je dio krila aviona, prenio je AFP.

”Nijedna teorija ne može biti odbačena, uključujući i tu da olupina pripada Boeingu 777”, navodi se u zajedničkom saopćenju prefekture Reunion i francuskog Ministarstva pravde izdatom u četvrtak ujutro.

Krilo aviona

Zamjenik malezijskog ministra saobraćaja, Abdul Aziz Kapravi, ranije je izjavio: “Gotovo je sigurno da pronađeni dio krila aviona pripada Boeingu 777. To mi je rekao naš glavni istražitelj”, prenosi Reuters.

Malezijski avion je nestao poslije polijetanja iz Kuala Lumpura na putu za Peking 8. marta 2014. godine.

U nestalom Boeingu 777-200 Malaysia Airlinesa bilo je 227 putnika i 12 članova posade.

Dva metra dugački dio olupine pronašli su u srijedu ljudi koji su čistili jednu plažu na Reunionu.

Vlasti vjeruju da je avion Malaysia Airlinesa pao iznad Indijskog okeana, ali do sada nisu bili pronađeni nikakvi fizički dokazi za to.

Ostaci pronađeni na otoku Reunion biti će prebačeni u Francusku, kako bi se utvrdilo pripadaju li oni nestalom avionu, saopćio je u četvrtak malezijski premijer Najib Razak.

Obećanje premijera porodicama

Inicijalni izvještaji navode da je vrlo vjerovatno da dva metra dug dio olupine, koji je pronađen u srijedu, pripada Boeingu 777, kazao je malezijski premijer.

Prema njegovim riječima, francuske vlasti prenose ostatke u Toulouse, grad na jugu Francuske, mjesto u kojem je najbliži ured francuskog tijela odgovornog za istragu zračnih nesreća, kako bi se što prije utvrdile činjenice.

Malezijski tim istražitelja te predstavnici Vlade i avioprevoznika krenuli su u Toulouse, dok je drugi tim krenuo na mjesto pronalaska ostataka, na Reunion, rekao je premijer, najavivši objavljivanje utvrđenih informacija čim se do njih dođe.

“Obećavam porodicama nestalih da ćemo, bez obzira na razvoj događaja, ustrajati”, kazao je premijer.

Izvor: Al Jazeera i agencije