Historija talibana u Afganistanu i Pakistanu

Talibani su potvrdili smrt Mullaha Omara i za novog lidera izabrali Mullaha Akhtara Mansoura. Al Jazeera donosi detalje o povijesti ovog oružanog pokreta.

Ovaj konzervativni pokret rođen je u ruralnom dijelu Afganistana. Arapska riječ “taliban” znači vjerski učenik.

U bici za vlast, koja je uslijedila nakon povlačenja Sovjeta 1980. godine, oni su postali snaga koja se borila za stvaranje nove konzervativne države. Saveznici su im bili strani borci, koji su došli boriti se protiv Sovjeta. Jedan od njih bio je i mladi Osama bin Laden.

Željeli su državu osloboditi korumpiranih gospodara rata i uspostaviti sigurnost. To je isprva bilo prihvaćeno s optimizmom, ali je u stvarnosti značilo uvođenje strogih zakona.

Glazba i televizija su zabranjeni, zatvorene su ženske škole, a uništeni su i drevni budistički spomenici. Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća talibani su kontrolirali cijelu državu.

Nekoliko sukobljenih frakcija

Nakon napada 11. rujna 2001. godine Sjedinjene Američke Države počele su zračne udare na Al-Kaidu i talibane, koji su pružili utočište napadačima. Talibanski režim urušio se ubrzo nakon što su se njihovi borci morali povući u planine.

Amerika je godinama vodila rat u Afganistanu. Ključni talibanski ljudi stradali su jedan po jedan. Pojavile su se i informacije da se ova oružana skupina razbila u nekoliko sukobljenih frakcija.

Ipak, njihov broj u susjednom Pakistanu je rastao. Takav je slučaj s lučkim gradom Karachijem, u čijim siromašnim četvrtima talibani uživaju veliku potporu.

Mullah Omarova smrt smatra se velikim udarcem na ovu skupinu. No, novi lider je brzo izabran, tako da će talibani najvjerovatnije očuvati svoj utjecaj u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije