Trnovit i neizvjestan put migranata do Grčke

Grčka ima govoto milion službenih i, pretpostavlja se, isto toliko neslužbenih migranata, što je izuzetan izazov za ionako finansijski iscrpljenu zemlju. Uprkos krizi, stotine migranata svakodnevno pristižu na obale Grčke.

Za afganistanske i sirijske izbjeglice put do Grčke je dug i težak, a spašava ih grčka obalska straža. Na njihovim licima se vidi olakšanje i sreća kada stignu na evropsko tlo.

Grupa Pakistanaca stigla je na otok Kos u Egejskom moru veslajući u gumenom čamcu, a prema saopćenju proizvođača, taj čamac napravljen je za bazen. Uzvici radosti probudili su turiste. Neki su vidljivo potreseni zbog onoga što vide.

Grozno putovanje

“Ovo je slika uplašenih ljudi, uplašenog stanovništa. Mi smo ovdje na odmoru, a oni su stigli sa groznog putovanja. To je stvarnost”, rekao je turista Hanz.

“Prelazak ne traje dugo. Turska granica udaljena je samo četiri kilometra od ovog mjesta. Obično migranti odlaze tokom noći i stižu na jednu od ovih pustih plaža rano ujutro”, izvijestila je sa otoka Kos reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid. s Abdel-Hamid.

Gotovo 500 ljudi stiglo je ovdje tokom 24 sata, a stotine drugih na ostale otoke u Egejskom moru. Grčka je u finansijskoj krizi, ali za one koji bježe od rata, siromaštva i ugnjetavanja ona predstavlja mjesto za ostvarenje njihovih snova o sigurnosti i boljem životu.

Izvor: Al Jazeera