Francuska odbila Assangeov zahtjev za azil

Assange već tri godine živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu (AP)

Francuska je danas odbila zahtjev za davanje azila osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, saopšteno je iz kancelarije predsjednika Francoisa Hollandea.

Assange već tri godine živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se sklonio zbog zahtjeva za izručenje Švedskoj, gdje je optužen za seksualna krivična djela.

“Francuska je primila pismo od Assangea. Temeljna analiza pokazuje da Francuska ne može da prihvati njegov zahtjev, imajući u vidu pravne i materijalne elemente Assangeove situacije”, navodi se u saopštenju.

Nalog za hapšenje

U tekstu se dodaje da situacija u kojoj se nalazi Assange za njega ne predstavlja nikakvu neposrednu opasnost.

“On je i meta evropskog naloga za hapšenje”, napominju iz Hollandeova kancelarija.

Francuski list Le Monde ranije je prenio Assangeovo otvoreno pismo Hollandeu, u kojem ovaj Australac tvrdi da mu je ugrožen život.

Assange je nedavno u intervjuu francuskoj televiziji rekao kako je došlo vrijeme da evropske vlade preduzmu legalnu akciju u vezi s američkim prisluškivanjem nakon što su objelodanjeni dokumenti koji otkrivaju da je Washington prisluškivao trojicu francuskih predsjednika.

Assange je, govoreći za TV-stanicu TF1, pozvao Francusku da preuzme vodstvo i pokrene parlamentarnu istragu o aktivnostima stranog špijuniranja.

Dodao je da slijede i druga značajna otkrića.

WikiLeaks je prije toga objavio dokumente označene kao „Top secret“.

Prema ovim dokumentima, američke sigurnosne službe špijunirale su Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i sadašnjeg predsjednika Hollandea.

To se desilo u periodu od 2006. do 2012. godine, a prisluškivale su njihove telefonske razgovore i presretale njihovu elektronsku prepisku.

Izvor: Agencije