Švedska: Desničar želi gay paradu u muslimanskoj četvrti

Kao na odgovor na organizaciju izoliranog marša, u centru grada istog dana će biti organizirana druga nezvanična Gay parada (EPA)

Švedski desničar Jan Sjunnersson planira organizaciju nezvanične gay parade kroz imigrantske četvrti sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Događaj pod nazivom Pride Jarva, je u organizaciji Jana Sjunnerssona, bivšeg urednika web magazina Samtiden. Ovaj medij je u vlasništvu partije švedskih Demokrata (SD), antiimigrantske partije koja predstavlja treću po veličini političku stranku u Švedskoj.

Također, Sjunnersson je urednik na web stranici Avipixlat koja je često opisivana ksenofobična i stranica krajnje desnice.

Zaustaviti “islamizaciju Švedske”

U zajedničkom saopćenju objavljenom na Al Jazeeri, zvanični Stockholm Pride i švedska LGBT federacija, rekli su da se ograđuju od ove inicijative. Oni vjeruju da je cilj ove manifestacije pokušaj da se isprovociraju muslimani.

Sjunnersson negira navode u vezi sa njegovom krajnjoj desničarskom orijentacijom, tvrdeći  kako je nekada bio biseksualan, a sadašnja supruga mu je iz Indije.

Njegova najveća briga je zaustaviti navodnu islamizaciju Švedske.

Mediji procjenjuju da Sjunnersson želi samo privući medijsku pažnju jer je dobro poznat po svojim kontraverznim izjavama i antiislamskom stavu.

Izvor: Al Jazeera